O sole mio…! Een stralende zonnetaart met spinazie en ricotta

12/09/2018 Reageer

Zin in een leuk lunchgerecht? Dan is deze stralende zonnetaart net wat je zoekt. De taart oogt niet alleen mooi, ze smaakt bovendien zuiders lekker. Voorzie hierbij een lekker wijntje. Zomerse gezelligheid troef. Laat de zon maar komen ;-)!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 ronde vellen bladerdeeg
  • 2 teentjes look
  • 800 g verse spinazie
  • 250 g ricotta
  • 150 g verse geitenkaas (type Chavroux)
  • 2 volledige eieren + 1 eierdooier
  • 1 lepel melk
  • 100 g geraspte parmezaan (of 50 g parmezaan en 50 g pecorino)
  • extra vergine olijolie
  • zwarte peper en zeezout
  • muskaatnoot

Bereiding

  • Fruit de gesnipperde look in enkele lepels olijfolie.
  • Voeg de goed gewassen en uitgelekte spinazie toe en laat ca. 3 minuten sudderen onder een gesloten deksel. Haal het deksel weg en laat op een gemiddeld vuur nog even  sudderen zodat het vocht kan verdampen. Giet uiteindelijk alles in een vergiet; zo kan alle nog resterende vocht weg. Laat alles afkoelen. Verknip met een keukenschaar de spinazie in wat kleinere stukken.
  • Meng de geitenkaas, de ricotta en de 2 geklopte eieren onder de spinazie.
  • Voeg de geraspte kaas toe en kruid bij met nootmuskaat, peper en zout.
  • Leg 1 vel bladerdeeg (met het bakpapier eronder) op een bakplaat. Strijk het spinaziemengsel erover uit, maar laat zeker een centimeter rand vrij.
  • Borstel de vrije rand in met wat water. Leg het tweede vel bladerdeeg er mooi bovenop. Druk de randen met de vingertoppen goed dicht.
  • Zet in het midden van de taart een omgekeerde tas en druk die zacht in, om het binnenste van de zon te markeren.
  • Laat de tas staan en snij de taart daarrond in 20 even brede stralen. Let op : snij goed door tot onderaan het deeg!
  • Hef met behulp van een mes de buitenste rand van een straal op en geef die voorzichtig een draai van 180°, zodat het vulsel zichtbaar wordt. Doe hetzelfde met alle andere stralen.
  • Haal de tas weg. Meng een eierdooier met wat melk en bestrijk hiermee het middelste gedeelte en de stralen van de taart.
  • Bak de taart gedurende 10 minuten in een op 220° C voorverwarmde oven. Verlaag daarna de temperatuur tot 200° C en laat de taart nog een 20-tal minuten verder bakken, tot ze er goudgeel uitziet.
  • Versnijd de taart in telkens 1 of 2 stralen; hou het middelste gedeelte voor het laatst.
  • Serveer hierbij desgewenst een fris slaatje, op smaak gebracht met wat olijfolie en grof zeezout. Wij vinden de combinatie met verse babyspinazie zeer geslaagd.

Buon appetito!

spinazietaart

spinazietaart

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven.  Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties