Mmmmmmm! Sint-jakobsnoten! Alleen al bij het horen van de naam dwalen de gedachten af naar feesten… Het zachte, melkwitte vlees van sint-jakobsnoten – in het Italiaans capesante – is voor velen immers een ware lekkernij. Alsof een engeltje over je tong loopt… Bovendien zijn deze zeevruchten bijzonder rijk aan ijzer. Sint-jakobsnoten bereiden vergt echt niet veel moeite: je kruidt ze met peper en zout, je bakt ze heel even in wat boter en… klaar is kees! Wij zijn absoluut fan. In het volgende recept combineren we deze delicatesse met pappardelle en een feestelijk wijnsausje met saffraan, meteen ook een lust voor het oog. De pastaliefhebbers onder jullie zullen ongetwijfeld in hun handen wrijven bij dit hemelse gerecht. Werkelijk ‘da leccarsi i baffi’, om duimen en vingers bij af te likken!
Benodigdheden (voor 4 à 5 personen)
- 500 g pappardelle (= dikke lintpasta)
- 500 g kleine sint-jakobsnoten (met of zonder koraal) / Je kan hiervoor ook grote sint-jakobsnoten in de lengte halveren; diepgevroren sint-jakobsnoten laat je best langzaam ontdooien in de koelkast.
- 2 fijn versnipperde sjalotten
- 4 dl visfond
- 2 dl droge witte wijn
- 4 dl halfvolle room
- 2 capsules saffraanpoeder
- eventueel een pasta-kruidenblokje
- extra vergine olijfolie en wat roomboter
- zwarte peper en zeezout
- grof gesneden bieslook
Bereiding
- Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de fijn versnipperde sjalotten.
- Voeg de visbouillon en de witte wijn toe, roer even om en laat het geheel tot de helft inkoken.
- Giet de room erbij en laat alles nog even doorkoken.
- Kruid de saus af met zwarte peper en zeezout. Voeg ten slotte het saffraanpoeder toe en roer goed om.
- Kook intussen de pappardelle al dente in voldoende gezouten water. Voeg eventueel een pasta-kruidenblokje toe.
- Giet de pasta af. Hou wat van het kookvocht apart; dit kan je indien nodig gebruiken als de (overgebleven) pasta wat te droog is.
- Dep de (ontdooide) sint-jakobsnoten goed droog met keukenpapier, zodat ze mooi kunnen bakken. Kruid ze met peper en zout.
- Verhit wat roomboter (en een beetje olijfolie) in een pan met antiaanbaklaag. Je kan ook een grillpan gebruiken; zo krijg je mooie streepjes op de sint-jakobsnoten. Bak de sint-jakobsnoten zeer kort aan: 1 à 2 minuten aan elke zijde. De kern moet nog glazig zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze rubberachtig.
- Schep de pappardelle in de (voorverwarmde) borden. Doe er eerst een streep saus over en leg op de saus enkele sint-jakobsnoten. Werk af met grof gesneden bieslook.
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties