Pasta met pesto van oesterzwam

12/12/2018 Reageer
Pasta_oesterzwam_tomaat

Met dit eenvoudig pastagerecht toveren we meteen de herfst op ons bord. De vier hoofdrolspelers zijn: oesterzwam, zongedroogde tomaat, walnoot en ricotta. Samen vormen ze een superlekkere pesto, ideaal bij pasta. Ziehier ons recept. Buon appetito! En… een volle rode wijn maakt het plaatje compleet.

Benodigdheden (voor 5 personen)

  • 500 g pasta naar keuze (bijv. vitoni, fusilli, pappardelle, tagliatelle…)
  • 250 g oesterzwammen (of andere paddenstoelen, bijv. kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood,…)
  • 100 g zongedroogde tomaten (zonder olie)
  • 50 g walnoten (+ wat extra voor de afwerking)
  • 100 g ricotta
  • 1 teentje look
  • extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • gemalen peperoncino (of cayennepeper)

Bereiding

  • Reinig de oesterzwammen met een speciaal champignonborsteltje of met wat keukenpapier. Spoel ze niet met water; anders slorpen ze water op.
  • Snij de oesterzwammen vervolgens in lange repen.
  • Snij de zongedroogde tomaten in fijne reepjes.
  • Hak met een mes de walnoten grof.
  • Pel het teentje knoflook.
  • Bak 100 g oesterzwamreepjes goudgeel in een pan met een beetje olijfolie en het teentje look. Voeg een klein beetje zout toe.
  • Verwijder het teentje look en mix de gebakken oesterzwamreepjes met 50 g tomatenreepjes, de walnoten en de ricotta tot een smeuïge pesto. Voeg een draai van de peperoncinomolen toe.
  • Bak de resterende 150 g oesterzwamreepjes goudgeel in een pan met een beetje olijfolie. Doe er naar het einde toe de resterende 50 g tomatenreepjes bij en bak ze heel even mee.
  • Kook de pasta intussen beetgaar in voldoende, gezouten water. Giet af, maar bewaar zeker voldoende kookvocht.
  • Voeg bij de pesto kookvocht van de pasta toe en meng goed, zodat je een soepele saus krijgt. Roer vervolgens de pesto voorzichtig door de pasta. Schep de pastabereiding in voorverwarmde borden en versier met de gebakken oesterzwam- en tomatenreepjes. Werk af met wat basilicumblaadjes en wat stukjes walnoot.

Tip 

  •  Ook lekker met gehalveerde kerstomaatjes als versiering in plaats van de reepjes zongedroogde tomaat

Pasta_oesterzwam_tomaat

Pasta_oesterzwam_tomaat

Pasta_oesterzwam_tomaat

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

 

Reacties