Ricottaflan met verse kruidenpesto en pistache

ricottaflan kruidenpesto

Op zoek naar een makkelijk te bereiden voorgerecht om duimen en vingers van af te likken? Dan ben je hier aan het juiste adres. We combineren in dit gerecht diverse kaassmaken met een karaktervolle pesto van verse kruiden en geroosterde pistachenootjes. Hier zal je gegarandeerd mee scoren! Extra troef: je kan alles ruim vooraf klaarmaken.

RICOTTAFLAN

Ingrediënten (voor ca. 5 porties)

  • 250 g ricotta
  • 200 g roomkaas ‘Philadelphia original’
  • 85 g geraspte pecorino (of parmezaan)
  • 3 eieren
  • zwarte peper en zeezout

Bereiding

  • Doe de ricotta, de roomkaas, de pecorino en de eieren in een kom. Kruid met een snuifje zout en flink wat zwarte peper. Mix alles tot een homogeen mengsel.
  • Schep het mengsel in vuurvaste, ingeboterde ovenpotjes. Zet ze in de koelkast tot gebruik.
  • Plaats de potjes gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven van 150°.
  • Haal de potjes uit de oven en laat de flan lauw worden.

VERSE KRUIDENPESTO

Ingrediënten

  • 30 g verse bladpeterselie
  • 10 g verse basilicum
  • 10 g verse munt (+ wat extra voor de afwerking)
  • 1 teentje look
  • 40 g geraspte pecorino (of parmezaan)
  • 40 g pistachenoten (+ wat extra voor de afwerking)
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • gemalen peperoncino
  • zeezout

Bereiding

  • Rooster de pistachenootjes heel even in een kleine antikleefpan en laat ze afkoelen.
  • Doe de kruiden in een kom, samen met de fijngesneden look, de geraspte pecorino, de pistachenootjes en de olijfolie en mix goed.
  • Breng de pesto verder op smaak met citroensap, peperoncino en indien nodig een snuifje zeezout. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe zodat het een glad geheel wordt.

Lepel wat pesto over de ricottaflan en versier met gehakte pistachenootjes en enkele blaadjes verse munt.

TIPS

  • Ook koud smaakt deze ricottaflan heerlijk.
  • Je kan de ricottaflan ook uit de potjes halen en serveren op een bord met verse (veelkleurige) tomaatjes, rucola…
  • Wat pesto over? Geen probleem! Ziehier enkele suggesties…
    • Smeer de pesto op geroosterde ciabattasneetjes en beleg verder naar keuze.
    • Serveer de pesto bij burrata of mozzarella.
    • Gebruik de pesto als saus bij pasta. Meng er dan wat pastakookvocht onder, zodat hij goed vloeibaar is. Voeg enkele tomaatjes en gehalveerde kleine mozzarellabolletjes toe en je hebt in een handomdraai een heerlijke maaltijd.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties