Saltimbocca alla romana

20/11/2020 Reageer
Saltimbocca

Saltimbocca… Een fascinerende en krachtige naam voor een tongstrelend kalfsvleesgerecht afkomstig uit de Romeinse keuken. We lieten er ons al meermaals door verleiden, vaak in één van onze favoriete trattoria’s in Rome, La Fiaschetta. En telkens weer konden we er enkel in superlatieven over spreken. Dit eenvoudige gerecht past perfect in het plaatje van de typisch Romeinse cucina povera, waar eenvoudige, maar pure producten gecombineerd worden tot een smaakvol geheel. Kwaliteitsvol kalfsvlees, rauwe ham, verse salie en witte wijn, veel meer heb je niet nodig. Saltimbocca is – geloof ons – zodanig lekker dat je niet zal kunnen wachten om ervan te proeven. Vandaar ook de naam: ‘spring-in-de-mond’. Met dit recept tover je in enkele minuten deze hemelse klassieker op tafel. 

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 g kalfsvlees, in heel dunne plakken gesneden (minimum 8 lapjes in totaal). Tip: vraag aan de slager om dit voor jou te doen.
  • 4 sneden (lichtgezouten) rauwe ham 
  • 8 blaadjes verse salie
  • een beetje bloem
  • 40 g boter
  • 1 dl droge witte wijn

Bereiding

  • Beleg elk lapje kalfsvlees met een half plakje rauwe ham en een blaadje salie. Hecht met een cocktailprikker alles aaneen.
  • Hussel elk lapje licht door de bloem. Hierdoor krijgt het vlees bij het bakken een romig buitenlaagje.
  • Laat in een pan de boter smelten. Bak de lapjes twee minuten aan de kalfsvleeszijde op een redelijk hoog vuur en daarna nog een minuutje aan de hamzijde. Draai ze opnieuw om.
  • Blus de lapjes met de witte wijn en laat alles nog een paar minuutjes op een matig vuur sudderen zodat het vlees de wijnsmaak opneemt en hemels zacht wordt. 
  • Schik de lapjes op een dienschotel en overgiet met het resterende wijnsausje.

Tips

  • Je kan de vleeslapjes gerust op voorhand samenstellen. Op het moment zelf hoef je ze enkel af te bakken.
  • Dit gerecht kan je met heel wat groenten combineren. Onze favoriet is de ‘spinaci alla romana’. Ook in de oven gebakken (kriel)aardappeltjes passen hier perfect bij.
Saltimbocca
Saltimbocca
Saltimbocca
Saltimbocca

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties