Spinaci alla romana. Een tongstrelend bijgerecht

Spinaci alla romana

Op zoek naar een bijzonder bijgerecht (in Italië contorno genaamd) dat uitstekend combineert met een vleesschotel? Dan biedt dit recept voor spinaci alla romana de ideale oplossing. In Rome en omgeving staat deze eenvoudige klassieker gegarandeerd op de menukaart. Geweekte rozijnen en geroosterde pijnboompitten geven de spinazie een verrassende extra dimensie. Enkele ingrediënten en slechts enkele minuten van je tijd volstaan om dit licht en voedzaam groentegerecht te bereiden. En… eens geproefd, zal je er niet meer kunnen aan weerstaan. Laat het je smaken !

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 g verse spinazie
  • 60 g rozijnen, een half uurtje geweekt in lauw water
  • 60 g pijnboompitten
  • 60 g boter
  • zwarte peper en zout
  • eventueel wat gemalen peperoncino

Bereiding

  • Rooster de pijnboompitten een paar minuutjes – zonder vetstof – in een pan met antiaanbaklaag. 
  • Spoel de spinazie. Verwijder eventueel de dikste stelen en laat ze uitlekken. 
  • Verwarm de boter in een pan en voeg de spinazie toe. Kruid met peper, zout en – voor een pittige toets – wat gemalen peperoncino.
  • Laat de spinazie – onder gesloten deksel – slinken. Laat ze zeker niet te lang bakken. De kleur moet mooi donkergroen zijn.
  • Eens de spinazie geslonken is, giet je het eventueel overtollige kookvocht af en meng je er de goed uitgeknepen rozijnen onder.
  • Voeg pas op het laatste moment – net voor het opdienen dus – de geroosterde pijnboompitten toe.

Tip

  • Wil je een op en top Romeinse maaltijd serveren? Combineer dan deze spinaci alla romana met een andere klassieker uit de Romeinse keuken, namelijk de saltimbocca alla romana, een botermals kalfsvleesgerecht. Een lekker rood wijntje uit de streek Lazio maakt het plaatje natuurlijk af.

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Spinaci alla romana. Een tongstrelend bijgerecht"

Geef een reactie