Stracciatella-crumbletaart

20/08/2018 Reageer
stracciatella-crumble

Stracciatella… De meesten onder jullie linken dit woord wellicht onmiddellijk aan heerlijk vanilleijs verrijkt met stukjes chocolade. Maar het woord stracciatella duikt ook in heel wat andere, zowel hartige als zoete lekkernijen op. Stracciare is Italiaans voor ‘verscheuren’. Stracciatella (een verkleinwoord van straccio) zouden we kunnen vertalen als ‘vodjes’ of ‘flardjes’. In de typische Italiaanse stracciatellasoep spelen naast kaas flardjes ei de hoofdrol, bij de zoete gerechten dan weer stukjes chocolade… Alessandra van B&B WarmUp Grosseto liet ons kennismaken met een stracciatella-crumbletaart waarin grove schilfers fondantchocolade met ricotta gemengd worden. Wij delen het recept graag met jullie. Da leccarsi i baffi! Likkebaardend lekker! 

Benodigdheden

– voor de basis

  • 300 g patisseriebloem
  • 100 g kristalsuiker
  • een zakje vanillesuiker (8g)
  • een zakje bakpoeder (16 g)
  • 3 g zout
  • 100 g bakboter
  • 1 ei

– voor de vulling

  • 500 g ricotta
  • 150 g kristalsuiker (of 100 g voor wie het liever iets minder zoet heeft)
  • 100 g fondantchocolade in grove schilfers gehakt (of evt. chocoladedruppels)

Bereiding

  • Doe de bloem, de kristalsuiker, de vanillesuiker, het bakpoeder en het zout in een kom. Meng goed dooreen.
  • Laat de boter zacht smelten in de microgolfoven en voeg toe aan het mengsel. Kneed alles goed met de handen.
  • Voeg het geklutst ei toe en kneed dapper door tot je een dikke crumble verkrijgt.
  • Bedek een taartvorm (diameter 27cm) met bakpapier en beleg die met ¾ van de crumble.
  • Maak nu de vulling. Meng de ricotta met de suiker en de grove chocoladeschilfers en smeer deze crème gelijkmatig uit over de crumble.
  • Werk het geheel af met de rest van de crumble.
  • Bak de taart ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
stracciatella-crumble

De onderste crumblelaag

stracciatella-crumble

De stracciatellacrème bovenop de onderste crumblelaag

stracciatella-crumble

De bovenste crumblelaag

stracciatella-crumble

De stracciatella-crumbletaart, klaar om opgepeuzeld te worden 😉

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties