Taralli, lekker krokante crackers uit Puglia

taralli

Nog nooit van taralli of tarallini gehoord? Wel, dan zal daar nu verandering in komen! Taralli zijn een typische snack uit Puglia, de regio die de hak van Italië vormt. Het zijn hartige, krokante crackers die gedraaid zijn in de vorm van ringetjes of lusjes. Ze worden eerst gekookt in water en daarna gebakken in de oven. In sommige Italiaanse restaurants bij ons worden ze geserveerd als hapje bij het aperitief. Maar… geloof ons: ze zijn zodanig lekker dat je ze de hele dag door zou kunnen eten. Thuis taralli maken lijkt ons ook een leuke en zinvolle activiteit om met kinderen te doen.
Er bestaan verschillende versies van taralli, o.a. met rozemarijn (al rosmarino) of met rode pepertjes (al peperoncino). Wij presenteren jullie hier het recept van de bijzonder populaire taralli ai semi di finocchio, met venkelzaadjes.

Ingrediënten (voor ca. 60 – 90 taralli)

  • 500 g tarwebloem (type 00)
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1,25 dl extra vergine olijfolie
  • 10 g zout
  • 2 soeplepels venkelzaadjes

Bereiding

  • Meng in een keukenrobot alle ingrediënten (bloem, wijn, olie, zout, venkelzaadjes) tot een homogeen deeg.
  • Leg de deegbol op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg verder met de handen gedurende een 20-tal minuten; zo krijgt het deeg een gladde en elastische structuur.
  • Leg de goed bewerkte deegbol in een kom en dek die af met plasticfolie. Laat het zo een half uurtje rusten op een koele plaats.
  • Knijp van het deeg een 60-tal stukjes van ongeveer 15 g (of een 90-tal stukjes van ongeveer 10 g) en draai die tussen de handpalmen tot rolletjes van ongeveer 1cm dik en 8 cm lang. Verbind telkens de twee uiteinden met elkaar zodat je een ringetje of een lusje krijgt. Leg de deegkoekjes naast elkaar op een propere keukenhanddoek.
  • Breng in een grote kookpot water aan de kook. Doe dan telkens een tiental taralli in het kokende water. Wacht even tot ze komen bovendrijven en haal ze dan met een schuimspaan uit het water. Laat ze een minuutje uitlekken op een (bak)plaat bekleed met een propere keukenhanddoek en leg ze daarna naast elkaar op twee met bakpapier beklede bakplaten.
  • Bak ze ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°, tot ze mooi goudgeel zijn.
  • Zet de oven uit en laat de taralli in de oven volledig afkoelen. Zet hiervoor de ovendeur op een kier door er een houten lepel tussen te steken. Zo worden de taralli helemaal krokant.
  • Je kan de taralli lange tijd bewaren in een goed afgesloten doos
taralli

taralli

taralli

taralli

taralli

taralli

taralli

taralli

taralli


Colophon PIC


Ciao! 
Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie