Banksy verovert Italië. Twee unieke tentoonstellingen in Sansepolcro en Rome

Banksy San Sepolcro

Zijn iconische werken sieren ondertussen muren van Bristol tot Bethlehem, van Gaza tot Manhattan. De mysterieuze, want nog steeds anonieme kunstenaar Banksy geldt wereldwijd als de belangrijkste protagonist van de streetart. Die faam dankt hij vooral aan de vaak striemende maatschappijkritiek en het sociale engagement dat uit zijn werken spreekt. In Italië, een land met een levendige streetart-beweging die ook zelf enkele grote namen voortbracht (zie o.m. ons artikel over streetart in Follonica), lopen momenteel twee interessante tentoonstellingen gewijd aan het werk van Banksy. 

Banksy in Sansepolcro

In het Museo Civico in de Toscaanse stad Sansepolcro loopt nog tot 10 januari 2021 de tentoonstelling ‘Affreschi Urbani. Piero incontra un artista chiamato Banksy’.  

De insteek voor deze tentoonstelling is origineel: de werken van Banksy, de internationale kunstenaar die met beide voeten in de 21ste eeuw staat, worden er geconfronteerd met de fresco’s van de lokale superster van de renaissance, Piero della Francesca (1415-1492).  Wat beide kunstenaars met elkaar gemeen hebben, behalve het feit dat ze hun werken aanbrengen op muren, is dat ze via hun werk duidelijke maatschappelijke of politieke boodschappen willen uitdragen. 

Geniet even mee van de fotoreportage die we maakten tijdens ons bezoek aan deze prachtige tentoonstelling in juli 2020.

Info over openingstijden en tickets op de website van het Museo Civico di Sansepolcro.

Banksy in Rome

In Rome vormt het mooie Chiostro di Bramante de locatie voor de tentoonstelling ‘Banksy. A visual protest’, die nog tot 11 april 2021 toegankelijk is voor het publiek. Aan de hand van meer dan 100 werken krijgt de bezoeker een mooi overzicht van het artistieke en creatieve parcours dat Banksy de afgelopen twintig jaar heeft afgelegd. 

Info over openingstijden en tickets op de website van het Chiostro del Bramante.  


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie