‘Het leugenachtige leven van volwassenen’. Elena Ferrante blijft bekoren

Cover Elena Ferrante

Elena Ferrante geldt, na het wereldwijde succes van haar Napolitaanse romans, als een literair fenomeen. Zo’n status schept verwachtingen en die verwachtingen heeft ze met haar nieuwe roman ‘Het leugenachtige leven van volwassenen’ (originele titel: La vita bugiarda degli adulti) overtuigend en con brio ingelost. 

Nadat Ferrante met de vriendinnen Lila en Lenù in ‘De geniale vriendin’ twee intrigerende personages in het leven heeft geroepen die zich – elk op hun manier – proberen te ontworstelen aan de armoedige Napolitaanse volkswijk waarin ze werden grootgebracht, zet ze nu de dertienjarige puber Giovanna neer als fascinerende protagoniste. Ook Giovanna groeit op in Napels, maar dan wel in het betere stadsdeel Vomero, hoog verheven boven de rauwe benedenstad. Als kind van twee intellectuelen, leerkrachten die les geven in prestigieuze scholen, leidt ze een rustig en geborgen leven, voorbestemd om in de voetsporen van haar ouders te treden. Op een dag vallen echter alle zekerheden weg. Het meisje is ongewild getuige van een gesprek tussen haar ouders. Ze hoort haar aanbeden vader zeggen: “Giovanna is zo lelijk geworden als haar tante Vittoria”

Die tante Vittoria is de doodgezwegen zus van haar vader, een brutale volksvrouw uit een troosteloze achterbuurt in de onderbuik van Napels. Tussen haar en Giovanna’s vader heerst een diepe wederzijdse haat. Geschokt door die vreemde en harde uitspraak van haar vader raakt Giovanna geobsedeerd door haar mysterieuze tante. Ze besluit toenadering te zoeken en daalt – letterlijk – af van de veilige Vomero naar de kolkende hel van de Napolitaanse volksbuurten. Als opgroeiende puber leert Giovanna er een heel nieuwe wereld kennen: hartelijk maar tegelijk brutaal, afstotelijk maar ook puur, chaotisch maar ook geborgen… Ze wordt verscheurd tussen de logische liefde voor haar ouders en de irrationele aantrekkingskracht die uitgaat van die nieuwe, onbekende omgeving. 

Ondertussen maakt Giovanna de scheiding mee van haar ouders. Hun huwelijk blijkt al jarenlang gestoeld op leugens en wederzijds bedrog. Gedesillusioneerd zal ook Giovanna zich gaandeweg bekwamen in leugens en misleiding. Ze besluit haar ouders te bestrijden door precies die dochter te zijn die zij zich niet wensen: ze verwaarloost haar studies, ze ruilt haar brave bloemenjurkjes voor uitdagende kledij en ze leent zich tot sletterige avontuurtjes met enkele hitsige jongens. Maar achter het zoekende, twijfelende, opstandige en ontgoochelde meisje Giovanna voel je als lezer langzaam maar zeker ook een zelfbewuste jonge vrouw ontluiken… 

Het onverwachte open einde van het boek doet hopen dat er ook op dit verhaal nog een vervolg komt. Want geloof ons: die intrigerende Giovanna, die wil je echt wel beter leren kennen. Wellicht is dit het wat ze het ‘Ferrante-virus’ noemen.  

Het leugenachtige leven van volwassenen, Elena Ferrante. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 334 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie