‘La Pazza Gioia’: verrukkelijk vrolijke zomerfilm

09/08/2016 Reageer

Met ‘La Pazza Gioia’ levert Paolo Virzi (bekend van ‘Il Capitale Umano’) een vrolijke maar ontroerende film af over een opmerkelijke vriendschap tussen twee vrouwen. De mythomane spraakwaterval Beatrice (rol van Valeria Bruni Tedeschi) en de introverte, mysterieuze Donatella (Micaela Ramazzotti) kruisen elkaars pad in de psychiatrische instelling Villa Biondi. Omdat het busje dat de dames moet oppikken om hen terug naar de instelling te brengen maar niet komt opdagen, springt Beatrice in een opwelling in de eerste bus die voorbijrijdt en ze neemt Donatella in haar zog mee. Het is het begin van een meeslepende roadmovie waarin we kennis maken met twee vrouwen die, zoals Beatrice aangeeft, ‘gewoon op zoek zijn naar een klein beetje geluk’.

En dat geluk lijken ze aanvankelijk ook te vinden. De herwonnen vrijheid doet de vrouwen zichtbaar goed. Ze laten zich eens goed gaan in een winkelcentrum waar ze hun laatste, schaarse centen spenderen. Toch gaan ze daarna nog uitgebreid dineren, maar net voor de rekening komt weten ze te ontsnappen. Door alle avonturen heen leren de twee vrouwen zichzelf én elkaar beter kennen. Ze worden er zich van bewust dat ze, ondanks het label van psychiatrische patiënt én ondanks de traumatische ervaringen die hen in de psychiatrie hebben gebracht, samen toch dingen gedaan krijgen en ook moeilijke situaties het hoofd kunnen bieden. Naarmate de film vordert, zien we de twee vrouwen evolueren van volslagen vreemden voor elkaar tot medeplichtigen, en ten slotte, tot echte vriendinnen.

Pazza gioia

Het typische roadmovieverhaal mag dan wel eenvoudig en enigszins voorspelbaar zijn, de glansprestaties van beide actrices maken de film uiterst genietbaar. Valeria Bruni Tedeschi, die eerder al een hoofdrol speelde in Il Capitale Umano, vertolkt op verrukkelijke wijze de rol van de praatzieke fantaste Beatrice. Maar ook Micaela Ramazotti, in het echte leven de levensgezellin van regisseur Paolo Virzi, maakt indruk met haar moeilijke rol als de gesloten en innerlijk gekwetste Donatella.

Net als in Il Capitale Umano levert Paolo Virzi ook met deze film een kritische kijk op de Italiaanse samenleving. De film speelt zich af in 2014, enkele maanden voordat een wet werd aangenomen die leidde tot de sluiting van alle gerechtelijke psychiatrische instellingen, een beslissing met zware gevolgen. Zoals Virzi in de aftiteling meegeeft, is voor de helft van alle psychiatrische patiënten die in zo’n instelling verbleven immers nog steeds geen menswaardige opvang gevonden.

Bekijk alvast eens de trailer:


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

One thought on "‘La Pazza Gioia’: verrukkelijk vrolijke zomerfilm"

Geef een reactie