Notti Magiche. Paolo Virzì fileert de Italiaanse filmindustrie

Notti Magiche

Rome, 1990. Op dezelfde zomerse avond dat Argentinië thuisland Italië uitschakelt in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal, wordt het lichaam van filmproducent Leandro Saponaro opgevist uit de Tiber. De hoofdverdachten zijn drie jonge, ambitieuze scenarioschrijvers: de intellectueel Antonio, de vlotte verleider Luciano en de ernstige Eugenia. De drie verblijven op het ogenblik van zijn dood in Rome voor een prestigieuze prijsuitreiking en ze hebben hem als laatste gezien. 

Notti Magiche
Notti Magiche

Eén voor één moeten ze hun verhaal doen aan de politiecommissaris. Wat volgt zijn fantasierijke reconstructies van de bewuste avond, waarin in geuren en kleuren wordt verteld over de hoogdagen van de Italiaanse filmindustrie: een avontuur vol bacchanalen, extravagante showgirls, listige producenten en grijpgrage acteurs.

Notti Magiche

In ‘Notti Magiche’ combineert regisseur Paolo Virzì (bekend van o.m. de heerlijke films ‘La Pazza Gioia’ en ‘Il Capitale Umano’) op geniale wijze bitterzoete zwarte komedie en whodunnit. Dit gebeurt tegen een achtergrond van de laatste gloriedagen van de tanende Italiaanse filmindustrie waar cynisme, machtsmisbruik en corruptie hoogtij vieren en oude meesters als Fellini en Scola nog de plak zwaaien. Het verhaal heeft iets autobiografisch. Virzì zette immers zelf in 1989 zijn eerste stappen als scenarist in de Italiaanse filmwereld. Net als zijn personages in ‘Notti Magiche’ moest ook hij zich met vallen en opstaan een plaats zien te veroveren in de moeilijke, veeleisende en onvoorspelbare wereld van verwaande filmproducenten en acteurs op hun retour die zich hopeloos vastklampen aan hun status. Virzì is er finaal in geslaagd. Hoe zijn hoodpersonages het ervan afbrengen leer je in de film. 

Bekijk hier alvast de trailer

Notti Magiche

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie