Nieuw op Netflix: ‘La vita bugiarda degli adulti’ van Elena Ferrante

La vita bugiarda

Elena Ferrante is terug! Vanaf 4 januari 2023 kan je op Netflix kijken naar de zesdelige serie La vita bugiarda degli adulti (het leugenachtige leven van volwassenen), gebaseerd op Ferrante’s gelijknamige bestseller. Net als die andere bejubelde en door Netflix verfilmde romancyclus L’amica geniale speelt ook dit verhaal zich af in Napels.

Braaf burgermeisje

Het tienermeisje Giovanna groeit op in een welgesteld gezin. Ze woont in een fraaie woning in de wijk Vomero, één van de betere buurten van Napels, hoog boven de volkse en chaotische benedenstad. Giovanna is een keurig en gehoorzaam meisje. Ze haalt goede punten op school en lijkt voorbestemd om in de voetsporen van haar ouders een braaf burgerlijk bestaan te leiden. Aan dat voorspelbare leventje komt een bruusk einde als Giovanna getuige is van een conversatie waarin haar vader tegen haar moeder zegt dat hun dochter – Giovanna dus – steeds meer op zijn zus Vittoria begint te lijken. Die tante Vittoria wordt al jaren geweerd uit de familie en staat symbool voor alles waarvan Giovanna’s deftige ouders zich willen distantiëren. Het feit dat Giovanna door haar vader vergeleken wordt met zijn vermaledijde zus, wakkert bij Giovanna het verlangen aan om meer te weten te komen over haar onbekende, doodgezwegen tante Vittoria.     

Moeizame weg naar volwassenheid

Om haar te ontmoeten daalt Giovanna – letterlijk – af van de veilige Vomero naar de kolkende hel van de Napolitaanse volksbuurten. Als opgroeiende puber leert Giovanna er een heel nieuwe wereld kennen: hartelijk maar tegelijk brutaal, afstotelijk maar ook puur, chaotisch maar ook geborgen. Tussen Vittoria en Giovanna’s vader heerst een diepe wederzijdse haat. Het meisje wordt verscheurd tussen de logische liefde voor haar ouders en de irrationele aantrekkingskracht die uitgaat van die nieuwe, onbekende omgeving. Als haar ouders scheiden, na een huwelijk dat al jaren op leugens en bedrog bleek gebaseerd te zijn, vallen voor Giovanna de laatste zekerheden weg. In die chaos zoekt ze met vallen en opstaan haar eigen weg naar volwassenheid.

Bekijk hier alvast even de officiële Netflix trailer:

Heb je geen Netflix? Niet getreurd: je kan uiteraard ook het boek lezen. Wij waren in elk geval meteen verkocht zoals je kan zien in deze recensie die we in 2020 al schreven.

Het leugenachtige leven van volwassenen, Elena Ferrante. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 334 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.

Fotocredits: Netflix


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties