‘Opnieuw het Colosseum voorbij’. Een inspiratiegids over Rome

Colosseum voorbij

Tessa Vrijmoed, een Nederlandse classica die al vele jaren in Rome woont, bundelde in haar boek ‘Opnieuw het Colosseum voorbij’ een hele reeks ervaringen en observaties uit haar dagelijkse leven in de Eeuwige Stad.  Verwacht dus geen klassieke reisgids met plaatsen die je ‘moet gezien hebben’ of dingen die je ‘moet gedaan hebben’ tijdens een volgende Rometrip. Nee, de meeste verhalen die Tessa Vrijmoed in haar boek met ons deelt, willen vooral inspireren. 

Inspireren om in Rome ook eens ‘voorbij het Colosseum’ te kijken en andere dan de klassieke bezienswaardigheden op te zoeken. Zo bijvoorbeeld neemt Tessa de lezer mee naar de authentieke volkswijk Garbatella of naar de Giardino delle Cascate (Watervallentuin) in de onder Mussolini gebouwde EUR wijk. Filmliefhebbers zullen dan weer inspiratie vinden in het hoofdstuk met een opsomming van verschillende locaties in de stad waar ooit bekende filmscènes werden opgenomen, gaande van oude klassiekers als ‘Ladri di Biciclette’ en ‘Quo Vadis’ tot meer recente films als ‘Angels and Demons’ en ‘La Grande Bellezza’. Elders in het boek lezen we overigens ook nog enkele besprekingen van recente films en televisieseries met Rome als decor.

Handig zijn ook de vele tips voor ouders die met jonge kinderen Rome willen bezoeken. In het boek vind je handige lijstjes met o.m. vijftien speeltuinen voor als de kids genoeg hebben van monumenten en musea, tien kindvriendelijke locaties in de gezellige maar drukke wijk Trastevere en – zeer handig voor ouders met heel jonge kinderen – twintig plaatsen waar je in comfortabele en hygiënische omstandigheden luiers kan verversen. En dat is in een grootstad als Rome hoegenaamd geen evidentie. 

Het boek bevat daarnaast ook een hele reeks persoonlijke verhalen die de lezer een authentiek en gepriviligieerd beeld geven van ‘het leven zoals het is’ voor een buitenlandse inwijkelinge in de chaotische miljoenenstad Rome. Dat leven blijkt overigens heel goed mee te vallen. “Ik woon al twaalf jaar in Rome, maar nog steeds heb ik het gevoel dat ik op vakantie ben”, zegt Tessa.  

Zo volgen we Tessa op haar bochtige parcours op weg naar het behalen van een rij-examen, ze beschrijft ons hoe een dag eruitziet in één van de vele typische kleine bars en we zijn getuige van enkele van haar markante ontmoetingen met o.m. een schrijver (Ilja Leonard Pfeijffer), een filmacteur (Ashton Kutcher) en… een koning (Willem-Alexander).  

Interessant is ook de bundeling van artikelen die ze schreef over het dagelijkse leven in Rome tijdens de lockdown ten gevolge van het Coronavirus. Dat levert enkele mooie mijmeringen op zoals…

‘Het nieuwe Rome heeft meerdere gezichten. De lucht is fris en de auto’s zijn tot een minimum gereduceerd. De stad mist haar toeristen, maar kan de angst van haar inwoners als kiespijn missen. De sampietrini-keien halen opgelucht adem en kunnen eindelijk weer communiceren met de monumenten die boven hen uit rijzen. Maar het gezucht van de B&B’s klinkt droevig tussen hun lege muren…’

Je zal het gemerkt hebben, het boek ‘Opnieuw het Colosseum voorbij’ is een bonte collectie verhalen, artikels, columns en allerlei tips die inhoudelijk de meest verschillende richtingen uitgaan. Dat is tegelijk de sterkte én de zwakte van het boek. De sterkte omdat de kans groot is dat zelfs echte Romekenners er toch nog originele, want persoonlijke, invalshoeken zullen in vinden die ook hen nog weten te verrassen. De zwakte ook omdat evenzeer de kans bestaat dat een aantal hoofdstukken van het boek niet meteen relevant zullen blijken te zijn voor alle lezers.  

Laat dit je echter niet afschrikken. ‘Opnieuw het Colosseum voorbij’ is een waardevolle bron voor wie net dat beetje meer wil weten bij zijn volgende bezoek aan Rome.

Opnieuw het Colosseum voorbij, Tessa D.M. Vrijmoed. Brave New Books, 244 pagina’s. Te koop via deze link bij bol.com


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie