Siciliaanse brieven. Een ode aan het zuiderse leven

Sicilaanse brieven Geerten Meijsing

De Nederlandse auteur Geerten Meijsing legde zichzelf vele jaren geleden een vrijwillige ballingschap op in Italië. Eerst in het Toscaanse Lucca en later in het Siciliaanse Syracuse. Daar betrekt hij een appartementje in Ortygia, het historische schiereiland en kloppende hart van de eeuwenoude stad, waar de geschiedenis, net als de zeebries, door de steegjes waait.

In ‘Siciliaanse brieven (Berichten van Ortygia)’ deelt hij observaties, overpeinzingen en mijmeringen die hem in zijn dierbare thuishaven overvallen. Inhoudelijk gaan de brieven, geadresseerd aan een niet nader genoemde bestemmeling, werkelijk alle kanten uit: van de Griekse filosoof Plato tot de Sicilaanse speurneus Commissario Montalbano, van banale Italiaanse reclamespots tot de verheven poëzie van August Graf van Platen. Maar door alle onderwerpen heen weeft Meijsing een herkenbaar totaalbeeld van het leven zoals het is in Syracuse en bij uitbreiding in Sicilië. Met grote mildheid en liefdevolle humor beschrijft hij zowel de roemrijke geschiedenis van de stad en het eiland als de kleine en onhebbelijke kantjes ervan.  

Uit elke zin die uit zijn pen vloeit, spreekt vreugde en voldoening over de Siciliaanse manier van leven: oprecht, ongekunsteld en afgestemd op het ritme van de seizoenen en de wisselende natuur.

“Wat ik zag in het parelmoer van een geopende oesterschelp, waren de sterren die bij klaarlichte dag van plaats waren verwisseld: de hemelkoepel lag gespiegeld in zee, met slordige vegen van amethist en turkoois, als een Turner op doek, strak, zonder lijst of begrenzing, maar in nimmer stilstaande of vast te leggen beweging. Ben je nu aan het woordschilderen wilde ik mijzelf nuchter hernemen, toen van over de horizont een verre viermaster met alreeds gestreken zeilen de baai binnenliep. Het plaatje was compleet. Lang ben ik daar blijven staan in dat tijdloze moment. Voor heel even had ik, opgaand in het oneindige al, een glimp opgevangen van de hoop.”

Het is duidelijk: deze koele noorderling is in het warme Syracuse ‘thuis’ gekomen. En wij begrijpen dat.

P.S. We lazen dit boek in april 2023 na twee maanden rondreizen en bloggen op Sicilië (en nog enkele maanden te gaan) en konden inmiddels tot onze vreugde vaststellen dat Meijsing’s ode aan de hartelijkheid van de Sicilianen, de (h)eerlijkheid van hun keuken en hun aanstekelijke ‘joie de vivre’ geheel terecht is. Hij kan het echter oneindig veel beter verwoorden dan wij dat ooit zouden kunnen.  

Siciliaanse brieven (Berichten van Ortygia), Geerten Meijsing. Uitgeverij De Arbeiderspers, 127 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties