Sophia Loren scoort op Netflix in ‘La vita davanti a sé’

De legendarische Italiaanse filmdiva Sophia Loren mag dan wel al zesentachtig zijn geworden, het acteren is ze nog steeds niet verleerd. Meer nog, in de film La vita davanti a sé, sinds 13 november op Netflix, zet ze een glansprestatie neer als Madame Rosa, een joodse vrouw die zowel de Holocaust als een loopbaan als prostituee heeft overleefd en die zich nu bekommert om het lot van verwaarloosde kinderen. De rol van sterke vrouw met een onblusbare overlevingsdrang zit haar als gegoten. Dat bewees ze een halve eeuw geleden al in grote succesfilms al Matrimonio all’italiana (1964) en Una giornata particolare (1977).

In het begin van de film wordt Madame Rosa overvallen door een jonge Afrikaanse vluchteling die onder de voogdij staat van een oudere man, een dokter met het hart op de juiste plaats. Hij ontdekt de diefstal en gaat samen met de jongen, Mohammed of Momo zoals hij genoemd wil worden, de buit teruggeven aan Madame Rosa, een patiënte van de dokter. Zij vangt thuis twee kinderen op die door omstandigheden niet bij hun eigen moeders terecht kunnen. De dokter vraagt of zij ook de onhandelbare Momo een tijdje onder haar hoede wil nemen. Met tegenzin stemt ze in. Het wordt het begin van een onwaarschijnlijke band tussen twee mensen die niets met elkaar gemeen hebben, behalve het feit dat ze willen vluchten voor een traumatiserend verleden.

Het was haar zoon, regisseur Edoardo Ponti, die Sophia Loren wist te overtuigen om nog maar eens een filmrol in te studeren en te schitteren voor de camera. En la Loren doet het met zoveel bravoure en met zoveel karakter dat ze nu al getipt wordt voor een Oscarnominatie. Maar ook haar jeugdige tegenspeler, de veertienjarige Ibrahima Gueye, die de rol speelt van de drugdealende Senegalese straatjongen Momo, is een natuurtalent waar we later ongetwijfeld nog van zullen horen. 

De twee acteurs – 86 en 14 jaar – dragen de hele film, vanaf de overvalscène in het begin tot de begrafenis op het einde. Een beklijvende film met ijzersterke vertolkingen. Geniet alvast even van een voorsmaakje met deze trailer. Opmerkzame Italiëliefhebbers zullen wellicht beelden herkennen uit Bari waar de film grotendeels is opgenomen.

La vita davanti a sé is een Italiaanse verfilming van het boek ‘La vie devant soi’ uit 1975 van de Franse auteur Romain Gary die er de prestigieuze Franse literatuurprijs Prix Goncourt mee won.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

2 thoughts on "Sophia Loren scoort op Netflix in ‘La vita davanti a sé’"

Geef een reactie