“Mijn overgrootvader Barnaba Carbonaro, zoon van een priester en een wondergenezeres, heeft vierentwintig kinderen verwekt, een mens gedood en een mandarijnenimperium opgebouwd.” Auteur Mario Giordano vat in de allereerste zin van zijn roman ‘Terra di Sicilia. De terugkeer van de patriarch’ het rijkgevulde leven samen van de protagonist van zijn meeslepende familiesaga. Wat volgt is een wervelend verhaal, bevolkt met intrigerende personages.
Het verhaal omspant zeventig jaar geschiedenis en pendelt voortdurend tussen het warme, kleurrijke, maar traditionele en verpauperde Sicilië en het kille, grijze maar moderne en rijke Duitsland.
Aan het eind van de 19de eeuw groeit de jonge Barnaba Carbonaro op in een arm gezin dat met moeite de eindjes aan elkaar weet te knopen. Als zijn vader sterft, wordt Barnaba de kostwinner. Hij wroet zich een schamel loon bijeen op de citrusplantage van een lokale grootgrondbezitter. Op de plantage rijpen echter niet alleen de appelsienen, mandarijnen en citroenen, maar ook de plannen van Barnaba om rijk te worden, een hotel te bouwen voor zijn vriendinnetje, een eigen citrusvruchtenimperium uit te bouwen… The sky is the limit voor de gretige en ambitieuze knaap.
‘Op een dag zul je mij verlaten. Net zoals je vader mij wilde verlaten.’
Nee, mamma, nooit.’
En alweer liegt hij. Want inmiddels droomt hij niet meer alleen van rijkdom, maar ook van een eigen gezin. Kinderen, een schitterend huis waarvoor hij zich elk jaar door de baron zal laten fotograferen met zijn gezin, misschien zelfs wel een automobiel en invloedrijke, goedgeklede vrienden die hem respecteren en vereren. Zijn moeder verschijnt op dat plaatje slechts ergens aan de rand. Maar ook een vrouw is in Barnaba’s droom tot nu toe niet meer dan een schimmige verschijning aan zijn zijde.
Met veel bravoure, een neus voor zaken en een beetje geluk weet de scherpzinnige Barnaba Carbonaro zich op te werken op de sociale ladder. De jonge schooier uit Taormina vervelt tot een gewiekste zakenman die handig inspeelt op de mogelijkheden van de tweede industriële revolutie die de Europese economie zou aanzwengelen en ook in het agrarische Sicilië nieuwe kansen zou bieden. Tijdens een zakenreis naar München ontdekt hij dat de Duitsers gek zijn op de vitaminerijke citrusvruchten uit zijn geboorteland en hij grijpt zijn kans. Op korte tijd groeit hij uit tot een gerespecteerd citrushandelaar en het bedrijf Carbonaro wordt een klinkende naam op de Duitse markt. Pendelend tussen die twee totaal verschillende werelden bouwt hij niet alleen een indrukwekkend zakenimperium op, maar ook een uitgebreide familie met twee dozijn kinderen.
Tegen de achtergrond van twee Wereldoorlogen die Europa dooreenschudden, wisselen zakelijke successen en verliezen elkaar af. In 1960 keert hij nog een laatste keer naar Duitsland terug. De patriarch neemt zijn intrek in de familiewoning in München waar hij, omringd door zijn nazaten die inmiddels naar Duitsland zijn geëmigreerd, probeert te redden wat er te redden valt van zijn afbrokkelende zakenrijk. Mijmerend blikt hij terug op de uitzonderlijke odyssee die zijn leven is geweest. Zijn financiële fortuin is hij kwijtgespeeld. Maar hij vindt troost in de gedachte dat hij de stam is van een weelderige mandarijnenboom die nog vele jaren zijn vruchten zal dragen. Het leven is een zoektocht naar geluk. En dat geluk heeft de rusteloze Barnaba Carbonara uiteindelijk toch gevonden.
Terra di Sicilia. De terugkeer van de patriarch, Mario Giordano. Vertaald door Olga Groenewoud. Uitgeverij Signatuur, 488 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties