Universalis. Leonardo da Vinci als detective

Universalis cover

In ‘Universalis. De geheimen van Leonardo da Vinci’ neemt de Italiaanse auteur Marco Malvaldi ons mee naar Milaan op het einde van de 15de eeuw.  Onder het bewind van Ludovico Sforza, bijgenaamd ‘de Moor’, beleeft de stad een heuse renaissance. Eén van de meest notoire inwoners van de stad en een graag geziene gast aan het hertogelijk paleis is Leonardo da Vinci. 

De creatieve duizendpoot breekt zich het hoofd over een groot bronzen ruiterstandbeeld dat hij in opdracht van Ludovico de Moor moet maken. Maar hij heeft nog andere zorgen. Twee Franse ambassadeurs willen hem, in opdracht van de Franse koning Karel VIII, inschakelen voor een geheime missie. Leonardo is gevleid en geïntrigeerd door het Franse aanbod, maar wil ook loyaal blijven aan zijn broodheer, de hertog van Milaan.   

“Messer Leonardo is een genie, vindt u ook niet?” “Zonder twijfel,” antwoordde Giacomo Trotti, nu hij op zijn werkdag als diplomaat eens een keer de kans kreeg om te zeggen wat hij echt vond. “Volgens mij is er niets wat messer Leonardo da Vinci niet kan.” 

En dan gebeurt iets onverwachts. Op het binnenplein van het Castello Sforzesco, het paleis van Ludovico, wordt een lijk aangetroffen van een man. Het lichaam vertoont geen uiterlijke sporen van geweld. De man lijkt dus een natuurlijke dood te zijn gestorven, tot Leonardo erbij wordt geroepen en ontdekt dat het toch om een moord gaat. Bovendien kent Leonardo het slachtoffer. Het blijkt een voormalige leerling uit zijn atelier te zijn. Leonardo krijgt de opdracht de vreemde moordzaak op te lossen, maar kan niet vermoeden welke levensgevaarlijke wending zijn zoektocht zal nemen.  

Leonardo da Vinci in de rol van detective, het is even wennen. Toch slaagt Marco Malvaldi erin een geloofwaardig hoofdpersonage neer te zetten door feit en fictie handig te verweven. Je leert als lezer heel wat over hoe het er aan toeging in het 15de eeuwse Milaan waar Ludovico de Moor met ijzeren hand regeerde. Je staat op de eerste rij tijdens de audiënties van de hertog, je ziet de bedrijvigheid in Leonardo’s atelier en je wandelt met de maestro door de levendige wijken van Milaan. 

Malvaldi’s levendige en suggestieve schrijfstijl zuigt je mee in een wervelend verhaal waarin de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, de perspectieven steeds veranderen en waarin een hele reeks personages voortdurend komen en gaan. Je moet er als lezer wel het hoofd bijhouden, wil je je niet verliezen in het labyrint dat de auteur voor je spint.

Universalis. De geheimen van Leonardo da Vinci, Marco Malvaldi. Uitgeverij Cargo, 272 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link te bestellen bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!


Reacties

Geef een reactie