Lekkere eetadresjes in Bologna

22/10/2018 Reageer
Bologna

Bologna wordt door velen omschreven als het kloppende hart van de Italiaanse keuken en wordt daarom ook ‘la grassa’, ‘de vette’ genoemd. De stad is onder andere de bakermat van de mortadella, de tortellini en de tagliatelle al ragù. O ja, zoek in Bologna vooral niet naar spaghetti bolognese zoals die in Vlaanderen en Nederland bekend is. In Bologna is dit pastagerecht volslagen onbekend. Hier eten ze de typische vleessaus (ragù) nooit met spaghetti, enkel met tagliatelle. U bent gewaarschuwd!

Bologna culinair

Bologna culinair

Bologna

Bologna

Gezien de rijke culinaire traditie van de stad spreekt het voor zich dat Bologna enorm veel leuke eetgelegenheden huisvest. Wij zetten hieronder enkele van onze persoonlijke favorieten op een rijtje.

Eén van onze meest geliefkoosde restaurants is de Osteria dell’Orsa, een drukbezochte eetgelegenheid pal in de universitaire wijk. Er is slechts keuze uit een handvol eenvoudige gerechten, waaronder natuurlijk klassiekers als de tagliatelle al ragù en de tortellini in brodo, maar deze staan allemaal qua smaak helemaal op punt. Je wordt bediend door (b)aardige hipsters die je graag wegwijs maken door het aanbod. De ongedwongen sfeer, de eenvoudige, spartaanse inrichting en de dicht bijeen geschoven tafels maken van een etentje in Osteria dell’Orsa een onvergetelijke ervaring. Hier kom je gegarandeerd terug! (Via Mentana, 1 – www.osteriadellorsa.com)

Bologna Osteria dell'Orsa

Bologna Osteria dell'Orsa

Voor een lichte Italiaanse lunch in een Franse bistrotsfeer moet je in Les Pupitres zijn. Vooral de piadine en de frisse slaatjes hier zeer in trek. Na de middag is dit the place to be voor een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak. En als de avond valt, kan je er terecht voor een verzorgd aperitiefbuffet. Verspreid over drie verdiepingen vind je verschillende gezellige zithoeken waar je gezellig met vrienden kan bijpraten of waar je met een boek of een krant tot rust kan komen terwijl je nipt van een glaasje wijn of geniet van een koffie met gebak.  (Via de Giudei, 6 – www.lespupitresbistrot.com)

Bologna - les pupitres

Gezellig en lekker eten kan je ook in La Prosciutteria. De attractie hier is de tagliere, een robuuste houten plank met een assortiment fijne charcuterie en kazen. Maar je kan er ook terecht voor een rijkelijk belegd broodje (panino). Aan de toonbank kan je zelf de ingrediënten kiezen waarmee je het broodje belegd wil zien.  De vriendelijke en vlotte bediening en de grote houten tafels zorgen voor een warme sfeer. (Via Oberdan, 19 – www.laprosciutteria.com)

Bologna La Prosciutteria

Eén van onze recente ontdekkingen in Bologna is de Enoteca del Carro. Zoek echter niet naar een naam op de voorgevel of de deur, want die staat nergens aangegeven. Al wandelend door de Joodse wijk werden wij verleid door de gezellige tafeltjes en de warme sfeer van het kleine restaurant. De keuken is Italiaans, maar met Noord-Afrikaanse invloeden. De menukaart is beperkt, maar de gerechten zijn verrassend en vooral overheerlijk. De charmante eigenaar geeft met zichtbaar genoegen tekst en uitleg. De prijzen zijn hoger dan gemiddeld, maar de kwaliteit en de uniciteit van wat je voorgeschoteld krijgt, rechtvaardigt dit helemaal.  Enoteca del Carro vind je in de Via del Carro, 9.

Bologna Enoteca del Carro

Tamburini, gesticht door Giovanni Tamburini in 1930 en nog steeds gerund door de gelijknamige familie, is een autoriteit op vlak van Bolognese delicatessen. Het is gelegen in de Quadrilatero, een van de meest pittoreske en drukbezochte wijken van Bologna, die de Due Torri en de Piazza Maggiore met elkaar verbindt. Tamburini is en blijft eerst en vooral een winkel met een heel uitgebreid aanbod: de ruim 150 soorten fijne vleeswaren en kazen hebben al menig toerist doen watertanden. Een culinair paradijs! Je kan de heerlijke kaas en charcuterie meenemen naar huis, maar je kan er ook ter plaatse een tagliere bestellen om je vingers bij af te likken. (Via Caprarie, 1 – www.tamburini.com). Tip: drink er een glaasje Lambrusco of Pignoletto bij.

Bologna Tamburini

Bologna culinair

Mocht je bij Tamburini geen tafeltje vrij vinden, dan kan is Salumeria Simoni een waardig alternatief. Ook hier staat de tagliere met een selectie van charcuterie en kaas centraal. De zaak is smaakvol ingericht. Vanop lange houten planken langs de wanden lachen de hammen, salami’s, mortadella’s en de grote bollen parmigiano en grana padano je toe. Onmogelijk om hieraan  te weerstaan. Het brood dat je bij de tagliere krijgt geserveerd is huisgemaakt en dat smaak je. (Via Pescherie Vecchie, 3 –  www.salumeriasimoni.it).

Bologna Simoni

Nog steeds in de Quadrilatero is ook Eataly een prima keuze. Hier vind je eigenlijk meerdere restaurantjes, verspreid over de verschillende verdiepingen van een boekhandel.  Eén van de troeven hier is de steeds wisselende kaart met verschillende dagsuggesties. Vlees, vis, pasta, een slaatje of een broodje… Eataly Bologna heeft voor elk wat wils. Er is ook een uitgebreide keuze aan wijnen en artisanale bieren. (Via degli Orefici, 19 – Eataly Bologna)

Bologna Eataly

In de schaduw van de Basilica di San Petronio in het hart van de stad bevindt zich Osteria 051. De menukaart van deze smaakvol ingerichte osteria bevat een overzicht van het beste wat Bologna op culinair vlak te bieden heeft, van uitbundige tagliere met ovenvers brood over handgemaakte tortellini, tagliatelle en lasagne tot een lekker malse tagliata di manzo (rundsbiefstuk). Dit restaurant is vooral geliefd voor zijn op lavasteen gebakken vleesgrillades. Houd zeker nog wat plaats over voor een dessert want ook de dessertenkaart oogt zeer aantrekkelijk. (Via de Pignattari, 1www.051piazzamaggiore.it)

Bologna Osteria 051

 

Bologna pizzeria due torriGeen zin in pasta? Dan is een authentieke pizza een waardig alternatief. Net als elke andere Italiaanse stad is ook Bologna rijkelijk bezaaid met pizzeria’s , maar afhankelijk van de grootte van de honger zijn er in Bologna toch twee absolute toppers: pizzeria Due Torri en pizzeria Spaccanapoli.

De eerste, gelegen aan de voet van de twee torens (Strada Maggiore, 3), is een populaire trekpleister zowel voor studenten die tussen de lessen door snel een hapje willen eten, als voor toeristen die tijdens een verkenning van de stad, zin hebben in een kleine hap uit het vuistje. De prijzen zijn er zeer democratisch. Voor 2 à 3 euro heb je een riant stuk pizza. De toonbank wordt voortdurend aangevuld met nieuwe varianten die vers uit de oven komen.

Voor wie bij Pizzeria Spaccanapoli gaat eten, is het sterk aangeraden om goed voorbereid – lees: uitgehongerd – te zijn. Hier serveert men heerlijke en originele Napolitaanse pizza’s met een meer dan gemiddelde diameter. Kwantiteit gecombineerd met kwaliteit: je zou voor minder eens de lunch overslaan! Opgelet: ’s avonds kan het er druk zijn. Het verdient aanbeveling om vooraf te reserveren. (Via San Vitale, 45 – www.pizzeriaspaccanapoli.net)

Na enkele dagen uitgebreid tafelen kan een avondje rustig aan doen ook wel eens aangenaam zijn. Gelukkig hebben de Italianen hiervoor een uitstekende formule: de apericena.

Bologna - Le StanzeHet adresje bij uitstek voor een lekkere apericena in Bologna heet Le Stanze. Je betaalt iets meer voor een aperitief dan gewoon in een bar, maar mag je mag dan wel de hele avond lang aanschuiven aan een heerlijk buffet met o.a. pastagerechten, gegrilde groenten en bruschette. Deze trendy wijn- en cocktailbar is vooral door zijn prachtige interieur uniek in zijn soort: het is namelijk gelegen in de 16de-eeuwse kapel van het Palazzo Bentivoglio. Een hippe bar in het unieke decor van een oude kapel: een apericena in Le Stanze is een onvergetelijke ervaring! (Via del Borgo di San Pietro, 1 – www.lestanzecafe.it)

Wil je liever een iets huiselijker sfeer? Geen probleem, dan moet je bij Camera a Sud zijn. Hier geniet je van een aperitief in een omgeving die sterk aan een huiskamer doet denken: kleine tafeltjes, zetels, lampenkappen en boekenplanken. Gezelligheid troef hier. Je kan er ook ’s middags terecht voor een lunch en ’s avonds voor het diner.  (Via Valdonica, 5 – www.cameraasud.net)

Bologna Camera al Sud

Bologna mag je niet verlaten zonder eens te zijn langsgegaan bij Osteria del Sole, gelegen in het hartje van de Quadrilatero. Dit is de oudste kroeg van Bologna met een geschiedenis die teruggaat tot 1465 en meteen ook de op één na oudste osteria ter wereld. De oudste is de Osteria Al Brindisi in Ferrara, opgericht in 1435. De lage gewelven en de eenvoudige houten stoelen, tafels en banken brengen je meteen in de sfeer. Aan de bar kan je enkel wijn of bier bestellen. In water en frisdrank geloven ze hier niet. Je kan er ook eten, maar dat moet je wel zelf meebrengen uit één van de vele winkeltjes in de buurt. (Vicolo Ranocchi, 1 – www.osteriadelsole.it)

Bologna Bar del Sole

Bologna Bar del Sole

Bologna Bar del Sole

Als je daarna nog zin hebt in een ijsje, dan kan je bijna de klok rond terecht bij Gelateria Gianni, strategisch gelegen aan de voet van de torens. Gianni staat bekend voor zijn rijke en verrassende aanbod aan smaken én voor de royale porties aan een heel redelijke prijs. Je bent hier dan ook zelden alleen (Via Monte Grappa, 11 – www.gelateriagianni.com).  Vlakbij vind je ook Gelateria San Crispino (Strada Maggiore, 1). Deze keten van ijssalons die je ook in Rome vindt, staat bekend voor zijn verrassende en originele smaken. Wij laten er ons meestal verleiden door de ‘gember met kaneel’ (zenzero con cannella) of door de ‘merengue met chocolade’ (‘meringa al cioccolato’). Van alle ijssalons in Bologna vinden we persoonlijk Gelateria OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano) in de Via Ugo Bassi, 25 het lekkerst! www.oggigelato.it

Bologna Gelateria Da Gianni

Bologna Gelateria San Crispino

Bologna Gelateria Oggi

Bologna Gelateria Oggi

Dit is uiteraard slechts een zeer beperkte bloemlezing uit wat de Bolognese keuken allemaal te bieden heeft. Zolang je het menù turistico mijdt, zit je in deze culinaire hoofdstad van Italië meestal wel veilig! Heb je zelf nog leuke adresjes? Laat het ons weten!

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven.  Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

 

Reacties