Buonconvento, aangename tussenstop langs de Via Francigena

Buonconvento

De oude Romeinen noemden het Bonus Conventus, goede trefplaats. De naam was goed gekozen, want het is ook vandaag nog aangenaam toeven in het kleine Toscaanse stadje Buonconvento, op de weg tussen Siena en Montalcino.

Als je het nog grotendeels ommuurde stadje binnenwandelt door de imposante houten deuren van de Porta Senese, voel je meteen de middeleeuwse sfeer. Het historische centrum wordt van noord naar zuid doorkruist door de gezellige Via Soccini. Langs deze weg vind je niet alleen de belangrijkste gebouwen van de stad, maar ook enkele leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Twee andere straten, de Via del Sole en de Via Oscura, leiden je langs de stadsmuren.

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

De kerk van Sint-Pieter en Sint-Paulus, gelegen aan de Via Soccini, bevat achter het altaar een merkwaardig glasraam. Vorig jaar is niemand minder dan de Amerikaanse ex-president Barack Obama dit bijzondere kunstwerk komen bewonderen. Zijn belangstelling had ongetwijfeld te maken met het feit dat in het glasraam een portret werd verwerkt van zijn voorganger J.F. Kennedy. Ook Martin Luther King en Mahatma Ghandi kregen overigens een plaatsje. De middeleeuwse beelden en schilderijen die deze kerk ooit sierden, bevinden zich nu in het iets verder gelegen Museo d’Arte Sacra della Val d’Arbia.

Buonconvento

Buonconvento

De Via Soccini wordt gedomineerd door het slanke 14deeeuwse torentje van het Palazzo del Podestà. Tegen de gevel met twee gotische bogen hangen nog de wapenschilden van de verschillende bestuurders die hier ooit zetelden.

Buonconvento

Wie op zoek is naar een origineel souvenir moet zeker eens binnenspringen bij PianigianiHier verkopen ze handgemaakte lederen spullen (handtassen, schoenen, broeksriemen, portefeuilles…). De vriendelijke Bianca Pianigiani nodigt ons uit om ook even een kijkje te gaan nemen in het atelier iets buiten de stad, waar haar vader en broer het leer bewerken. Het kleine familiebedrijfje maakt unieke producten die enkel in hun winkel in Buonconvento (en op hun webshop) worden verkocht.

Buonconvento

 

Buonconvento

Voor leuke juwelen, sjaals, hoeden en andere modeaccessoires kan je terecht bij Clara Calamai. In het winkeltje wordt onze aandacht getrokken door een oude poster van de film ‘Ossessione’ van Luchino Visconti, met in de hoofdrol ene Clara Calamai. Op onze vraag of de naam van de winkel verband houdt met de actrice, krijgen we van de eigenares, Simona Calamai, te horen dat Clara, een gevierde Italiaanse actrice uit de jaren ’40, haar tante was.

Buonconvento

Buonconvento

Er heerst een gezellige, levendige sfeer in het stadje. Dat heeft ook te maken met de vele pelgrims die te voet of met de fiets het Toscaanse stuk van de Via Francigena (de oude bedevaartsroute tussen Canterbury en Rome) afleggen en hier een tussenstop houden.

Buonconvento

Even op een van de talrijke terrasjes gaan zitten en de mensen gadeslaan is de beste manier om de sfeer van Buonconvento in je op te nemen. Wij begonnen ons bezoek met een heerlijke cappuccino in het Cattivi Frati Café. Het was er een komen en gaan. Vier geüniformeerde carabinieri komen er een koffietje drinken. Met een hartelijk ‘Ciao Don Carmelo’ begroeten ze een priester die aan een tafeltje met twee andere personen aan het praten is.  We moeten denken aan de woorden van de vriendelijke dame van de toeristische dienst die we bij onze aankomst in Buonconvento spraken: “Siamo pochi, ma vivaci” (we zijn met niet veel, maar we zijn vol leven). Wel, ze heeft gelijk.

Buonconvento

Voor een lunch of avondmaal moet je bij Da Mario zijn. Mamma Anna runt samen met haar twee zonen deze oerdegelijke trattoria die als sinds 1971 in handen van de familie is. Probeer er zeker eens de huisgemaakte pici, de typische Toscaanse pasta.

Buonconvento

Wie na de maaltijd nog een ijsje wil, kan aan de overkant terecht bij Gelateria Lella Golosa waar je lekker huisgemaakt ijs vindt.

Buonconvento

Heb je zin in een aperitiefje of een goed glas wijn, dan is het trendy il Cantuccio’ een goede keuze. Vanop het gezellige terras heb je een mooi zicht op de oude stadsmuren.

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

Buonconvento

Tip: op een kwartiertje rijden van Buonconvento ligt de prachtige Abdij van Monte Oliveto Maggiore met haar unieke fresco’s. Het loont absoluut de moeite om daar vanuit Buonconvento even heen te rijden.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

1 thoughts on "Buonconvento, aangename tussenstop langs de Via Francigena"

Geef een reactie