Hou je van Italië én van film? Dan moet je absoluut eens Cinecittà bezoeken, de legendarische filmstudio’s die Rome de bijnaam ‘Hollywood aan de Tiber’ hebben opgeleverd. Cinecittà – letterlijk ‘filmstad’ – werd in 1937 geopend op initiatief van Benito Mussolini. De Duce zag in film een uniek propagandamiddel om zijn fascistische idealen te promoten bij de brede bevolking. De koele, rationele architectuur van de gebouwen verraadt nog steeds het fascistische verleden.
De site strekt zich uit over 40 hectare, een oppervlakte vergelijkbaar met Vaticaanstad (44 ha). Verspreid over het terrein bevinden zich 21 filmstudio’s, netjes genummerd van 1 tot… 22. Er is immers geen studio ‘17’ omdat 17 in Italië een ongeluksgetal is.
Bekende Italiaanse en internationale filmregisseurs hebben in Cinecittà films gedraaid. Onder hen meervoudig Oscarwinnaar Federico Fellini, die de meeste van zijn films, waaronder het iconische La Dolce Vita (met Anita Ekberg en Marcello Mastroianni), vrijwel integraal heeft opgenomen in Studio 5. Hij liet in deze studio zelfs een eigen appartement inrichten om onafgebroken te kunnen werken. Het was Fellini die Cinecittà bedacht met de bijnaam La Fabbrica dei Sogni, ‘De droomfabriek’.
In de jaren ’50 en ’60 werden in Cinecittà veel Amerikaanse films gedraaid, omdat de productiekosten hier lager lagen dan in Hollywood. Amerikaanse filmsterren onder wie Charlton Heston, Elizabeth Taylor, Peter Ustinov, Kirk Douglas, Gregory Peck en Audrey Hepburn kwamen hier sommige van hun grootste rollen vertolken in films als Ben Hur, Quo Vadis, Spartacus en Roman Holiday.
Later vormde Cinecittà ook het toneel voor Sergio Leone’s bekende ‘spaghettiwesterns’ als The Good, the Bad and he Ugly, Once upon a time in the West en A fistful of dollars, telkens met muziek van de legendarische maestro Ennio Morricone.
Maar Cinecittà is ook de plaats waar meer recente, internationale kaskrakers als Gangs of New York (Martin Scorsese) en The Passion of the Christ (Mel Gibson) werden gedraaid. Ook Rome, de prestigieuze TV-serie van het Amerikaanse productiehuis HBO, werd opgenomen in Cinecittà. Speciaal voor deze reeks werd een filmset van vier hectare groot gebouwd die het antieke Rome doet herleven. De set, volledig opgetrokken uit kunsthars en hout, reconstrueert de belangrijkste gebouwen van het Forum Romanum en ook de Suburra, de beruchte volkswijk van het oude Rome.
De indrukwekkende filmset van Rome maakt overigens deel uit van het vaste traject voor een geleid bezoek aan Cinecittà. Andere sets op het parcours zijn de ‘Tempel van Jeruzalem’, gebruikt voor de opnames van de film The Young Messiah (uit 2016) en de set die werd gebruikt voor de TV-reeks Firenze 1400 (uit 2002). Op deze sets werden ook scènes voor andere films (o.m. Romeo & Juliet, Habemus Papam, ….) gedraaid, maar ook reclamespots en videoclips.
De spectaculaire filmsets kan je enkel bezoeken in groep, onder leiding van een gids (inbegrepen in het toegangsticket). Daarna kan je op je eigen tempo op verkenning gaan in enkele gebouwen waar aan de hand van o.m. filmfragmenten, foto’s en historische kostuums de boeiende geschiedenis van deze unieke filmstad wordt verteld. Bij het verlaten van één van de gebouwen passeer je langs de controlekamer van een onderzeeër. Dit was ooit de set voor de Amerikaanse film U-517 (uit 2000) die in Cinecittà werd gedraaid.
Los van alles wat er te zien is, is het ook aangenaam toeven in het grote, open park dat gelegen is tussen de ingang van de site en de studio’s.
Praktisch: Cinecittà is dagelijks geopend tussen 9u30 en 18u30. Een toegangsticket kost 15 euro. Rondleidingen op de sets starten aan de cafetaria. De eerste rondleiding start om 10u., de laatste om 16.30u. Cinecittà is makkelijk te bereiken met de metro (linea A, metrostation Cinecittà). Meer info: http://cinecittasimostra.it
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties