De Cascata delle Marmore, de geweldige waterval van Umbrië

07/08/2021 Reageer
Cascata delle Marmore

Eén van de niet te missen attracties in het zuiden van Umbrië is de waterval van Marmore, nabij Terni. Zeker op warme zomerdagen zal een bezoek aan de Cascata delle Marmore zorgen voor een welkome verfrissing. Met zijn hoogte van 165 meter is het niet alleen één van de hoogste watervallen van Italië, maar het is bovendien de grootste, door mensen aangelegde waterval ter wereld. Helemaal verbluffend wordt het als je beseft dat de waterval reeds in het jaar 271 v. Chr. werd aangelegd door de Romeinen.

Cascata delle Marmore

Het was de Romeinse consul Manius Curtius Dentatus die de opdracht gaf om de loop van de hoger gelegen rivier Velino af te buigen en te laten samenvloeien met de veel lager gelegen rivier Nera. Hiermee wou hij een einde maken aan de voortdurende overstromingen en meteen ook de moerassen droogleggen die een bron waren van malaria en andere ziekten. De Romeinse consul slaagde in zijn opdracht en lag – onbewust – meteen ook aan de basis van het ontstaan van één van Umbrië’s meest indrukwekkende toeristische attracties.   

Omdat de Cascata delle Marmore vele bezoekers trekt, zijn er ruime parkings voorzien, zowel boven- als onderaan de waterval. Langs de waterval zelf zijn diverse genummerde paden uitgestippeld die je toelaten om het imposante waterspektakel vanuit verschillende perspectieven te bewonderen. Wandelpad nummer 1 is het meest interessante want dit pad volgt de hele loop van de waterval, van helemaal boven tot helemaal beneden (of omgekeerd).

Als je boven start, dan bereik je algauw een eerste uitkijkpunt, de Belvedere Specola Pio VI, die in 1781 in opdracht van paus Pius VI werd gerealiseerd. Vanop dit balkon kan je de Velino met veel geraas een eerste val in de diepte zien maken. Dit zorgt voor een indrukwekkende nevelwolk.

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Het goed begaanbare pad leidt verder naar beneden. Je ziet niet altijd de waterval, maar je hoort hem wel. Even verder bereik je een tweede uitkijkpunt, de Balcone degli Innamorati (het balkon van de verliefden). Via een 50 meter lange tunnel bereik je een klein overdekt balkonnetje onder de neerstortende waterval. Onmogelijk om hier droog te blijven want het water spat om je heen. Dit fraaie uitkijkpunt kan je tegenwoordig enkel maar bezoeken met een gids, na voorafgaande reservatie. Als je erin slaagt een plaatsje te bemachtigen, neem dan best een regenjasje mee of koop er eentje in de winkeltjes bij de ingang tot het park.  

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

We vervolgen onze weg neerwaarts tot we op een open ruimte komen waar ook pick-nicktafels staan. Hier start ook wandelpad nummer 2 en we raden je aan om zeker ook dit lusvormige pad even op te wandelen. Je steekt via een brug een zijarm van de waterval over en klimt dan via een trap omhoog naar een ander spectaculair uitkijkpunt. Een fijne nevel van opspattend water zorgt tijdens de korte klim voor de nodige verfrissing.

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Als je wandelpad 2 verder volgt, kom je uiteindelijk terug uit op het oorspronkelijke pad dat je verder neerwaarts leidt naar de voet van de waterval. Helemaal beneden kan je vanop de Belvedere Piazzale Byron en de Belvedere T. Secchi de hele waterval nog eens in al zijn kracht en pracht bewonderen. Gezeten op een van de bankjes kan je op krachten komen om de stevige klim naar boven terug aan te vatten. Wie de klim niet ziet zitten, kan een beroep doen op de shuttlebus.

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore

Dit filmpje geeft je alvast een idee van wat je mag verwachten:

Opgelet: de waterval functioneert niet continu. Dagelijks wordt gedurende enkele uren – letterlijk – de kraan dichtgedraaid en dan is er uiteraard niet veel te zien. Raadpleeg daarom zeker de tijdsregeling op de officiële website van de Cascata delle Marmore.  

Tip: combineer een bezoek aan de Cascata delle Marmore met een bezoek aan het nabijgelegen Lago di Piediluco. Aan de oevers van het meer vind je tal van restaurantjes. Wij genoten er zelf van heerlijke vis uit het meer in Ristorante Eco in Piediluco. Ze hebben er een mooi terras aan de rand van het water.

Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn het Mummiemuseum van Ferentillo en de Abdij van San Pietro in Valle.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties