De cyclopische rotsen van Aci Trezza

Aci Trezza

Aci Trezza is een lieflijk vissersdorpje even ten noorden van Catania. Het staat vooral bekend om zijn mythische Faraglioni, drie reusachtige lavakegels die voor de kust van Aci Trezza uit de zee oprijzen. Samen met het eilandje Lachea en enkele andere, kleinere rotsen vormen ze samen de zogenaamde ‘cyclopische eilanden’.

Volgens een Griekse mythe zou het gaan om rotsblokken die door de cycloop Polyphemus werden gegooid naar de sluwe Griekse held Odysseus. Die was, nadat hij de cycloop blind had gemaakt, met een list weten te ontsnappen uit de grot waar hij gevangen zat. De werkelijkheid is dat deze gigantische kegels van gestolde lava het resultaat zijn van onderzeese vulkaanuitbarstingen. Die zorgden ook voor een ander merkwaardig fenomeen: geometrische, kolomvormige basaltstenen die er een beetje uitzien als een – door cyclopen aangelegde – kasseiweg. Je vindt ze in de vissershaven bij de zogenaamde Antico scala dei Malavoglia en ook verderop.

De Faraglioni en de grillige rotskust zijn niet de enige bezienswaardigheid van Aci Trezza. Ook de kleine, kleurrijke vissershaven met zijn traditionele houten bootjes is al een attractie op zich. Vele ervan liggen te wachten op een likje verf of een herstelling op de oude, ambachtelijke (en ietwat rommelige) scheepswerf in het hart van de haven. In het toeristische seizoen kan je vanuit de haven een boottochtje maken langs de Faraglioni. Het hele gebied errond is tegenwoordig een beschermd natuurreservaat.

Het bijzondere haventje vormde het decor voor de film La terra trema (uit 1948) van Luchino Visconti. De film is gebaseerd op de roman I Malavoglia van Giovanni Verga (1840-1922), de beroemdste inwoner van Aci Trezza. Het verhaal over de arme vissersfamilie Toscano, bijgenaamd I Malavoglia (de onwilligen), schetst een rauw maar realistisch beeld van het harde leven in het verpauperde Sicilië en van de moeizame strijd van een nieuwe generatie om zich aan het sombere lot te onttrekken. Het boek is nog steeds aanbevolen literatuur voor Italiaanse scholieren. Een buste van Giovanni Verga kan je zien op het naar hem genoemde pleintje tussen de haven en de kerk.

Langs de haven en de wandelpromenade vind je volop bars en restaurantjes waar je vanop het terras kan genieten van de unieke omgeving én van al het heerlijks dat de Siciliaanse keuken te bieden heeft. Vooral Trattoria Da Federico nabij de kerk staat goed aangeschreven.

Wandelend langs de haven in zuidelijke richting zie je al van ver de grote, blauwe muurschildering van de cycloop Polyphemus opdoemen. Ze siert de wand van de Villa Fortuna waar de gemeentelijke bibliotheek gevestigd is. Het is een recent werk uit 2022 van de hand van de Siciliaanse street artist Ligama die hiermee een ode brengt aan het mythologische verleden van Aci Trezza.

Een stukje mythologie vind je ook terug op de betegelde rand van de kleine fontein in het parkje voor het Palazzo Fortuna. Hier wordt de mythe van Acis en Galatea afgebeeld. Ook in dit verhaal speelt de cycloop Polyphemus een rol. Meer hierover in dit artikel.    

Als je nu nog even de wandelpromenade verder volgt, dan zie je in de verte een zwarte burcht dreigend afsteken tegen de hemel. Ze bevindt zich in het aangrenzende Aci Castello. Het sombere kasteel staat hoog op de top van een steile rots die oprijst uit een terras van lava. Het loont de moeite om even tot daar te rijden of te wandelen (ca. 2 km).

Vanop het brede plein voor het kasteel besef je pas hoe indrukwekkend dit bouwwerk is. Al sinds de 1ste eeuw na Chr. werd deze strategische plaats gebruikt als militair bolwerk, eerst door de Romeinen, later door de Byzantijnen, de Saracenen en de Noormannen die de burcht haar huidige uitzicht gaven. Ook in de eeuwen die daarop volgden, zou het kasteel in gebruik blijven, onder meer als gevangenis. Tegenwoordig is er een museum gevestigd met vooral een collectie mineralen en een bescheiden collectie archeologische vondsten. Je kan er ook een kleine botanische tuin bezoeken waar diverse cactussoorten groeien.  


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties