Romantiek rond de Etna: de mythe van Acis en Galatea

17/03/2023 Reageer
Acis Galatea

Sicilië en de fascinerende vulkaan Etna waren reeds in de oudheid een onuitputtelijke bron van mythische verhalen. Eén van die vele mythes is het verhaal van de zeenimf Galatea en de jonge herder Acis. Het verhaal werd beschreven door de Griekse dichter Theocritus en later ook door de Romeinse dichter Ovidius.

In de regio Catania, waar het mythische verhaal zich afspeelt, vormt het thema een bron van inspiratie voor heel wat schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken. Wij vonden het verhaal mooi geïllustreerd op de betegelde randen van een fonteintje voor de Villa Fortuna in Aci Trezza.

Het verhaal gaat als volgt. De herdersjongen Acis was tot over zijn oren verliefd op de mooie zeenimf Galatea met de melkwitte huid. Galatea was één van de vijftig Nereïden, dochters van de zeegod Nereus.

Acis Galatea

Acis had echter een te duchten rivaal: de cycloop Polyphemus. Deze had eveneens een oogje op de jonge schoonheid. Polyphemus deed er alles aan om bij Galatea in de gunst te komen, maar zijn inspanningen maakten helaas geen indruk op haar. Zij wees hem resoluut af.

De monsterlijke cycloop moest met lede ogen (of correcter: met één leed oog) aanzien hoe de nimf de voorkeur gaf aan Acis. Toen hij beiden in elkaars armen verstrengeld zag, ontstak de cycloop in blinde woede. Hij rukte de top van een berg af en gooide die naar Acis. De onfortuinlijke herder overleefde het niet: hij spatte uiteen in negen stukken en veroorzaakte een stroom van bloed.

De wanhopige Galatea smeekte tot de goden om het bloed van Acis om te toveren tot een rivier waarin ze zou kunnen baden om op die manier toch bij haar geliefde te kunnen zijn. Haar smeekbede werd verhoord en dat zorgde voor het ontstaan van de rivier Aci.

De rivier is al vele eeuwen verdwenen, verzwolgen door de vele lavastromen die het gebied hebben geteisterd. Maar de naam van de herder Acis leeft wel nog door in de naam van negen gemeentes aan de voet van de Etna: Aci Castello, Aci Trezza, Acireale, Aci Sant’Antonio, Aci Catena, Aci San Filippo, Aci Santa Lucia, Aci Platani en Aci Bonaccorsi.  Elk van deze gemeentes zou ontstaan zijn op één van de negen stukken van het verbrijzelde lichaam van de herder. En zo zie je maar dat eeuwenoude mythes nog steeds doorleven tot vandaag.

De mythe van Acis en Galatea vonden we ook mooi afgebeeld in het stadspark van Acireale.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties