De leukste eetadressen in de Quadrilatero in Bologna

Bologna Quadrilatero_cover

Het kloppende, oude hart van Bologna is de Quadrilatero, dat letterlijk ‘vier kanten’ betekent. Vlak bij het elegante Piazza Maggiore vind je in deze levendige buur allerlei bars, osterie en de gerenoveerde en overdekte markt Mercato di Mezzo; waar je kan proeven van de lekkerste drankjes, kazen en vleeswaren. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke wijk van Bologna, niet alleen vanwege de markt of om een hapje te eten, maar ook omdat er de universiteit, het financiële centrum van de stad, ziekenhuizen en theaters gevestigd waren. Ook de Due Torri, de twee torens (voluit de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda) die nog steeds de skyline van Bologna bepalen, vind je hier.

Prachtig gevulde delicatessenzaken

In de oude, smalle straten, Via Drapperie, Via Pescherie Vecchie en Via Clavature (vernoemd naar de bedrijven en ambachten die van oudsher aanwezig waren zoals draperieën, visverkopers en sleutelmakers) bruist het van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond. De prachtig gevulde delicatessenzaken die je hier in overvloed vindt, zijn dé plek om kennis te maken met enkele van de bekendste specialiteiten van de stad. Van salumi zoals mortadella, prosciutto en salame rosa tot tigelle, tortellini en torta di riso (de traditionele custard-rijstcake).

1/ Paolo Atti & Figli
Een bezoek aan Bologna zou niet compleet zijn zonder tortellini te proberen. Hier, in een van de meest historische en karakteristieke winkels van Italië, praktisch in de schaduw van de twee torens, maken Paolo Atti en zijn familie al meer dan 150 jaar pasta, brood en gebak. Een prachtig verpakt pakket, met vers gemaakte ambachtelijke tortellini of een van hun beroemde taarten, zoals de torta di riso of certosino (een gekruide cake met donkere chocolade, gekonfijt fruit, honing, noten en wijn), is het perfecte souvenir. Eigenlijk is alleen hun etalage al een bezoekje waard. Paolo Atti & Figli heeft twee winkels: de grotere in Via Caprarie 7 en de andere in Via Drapperie 7

Bologna Quadrilatero

2/ Tamburini
Al bijna een eeuw lang kun je hier dineren in het restaurant of bij de delicatessenbalie wat van de heerlijke mortadella IGP of culatello (die is gemaakt van lokaal varkensvlees en op de traditionele manier is gezouten zonder conserveermiddelen) inslaan om mee naar huis te nemen. Probeer ook de salame rosa, een minder bekende en moeilijker te vinden specialiteit van Bologna die dateert uit de zestiende eeuw. Ondanks zijn naam is het niet zozeer een salame, maar eerder een langzaam geroosterde ham, gemaakt van grote stukken varkensschouder, -bout en -kaak. Via Caprarie 1

3/ Drogheria Gilberto
Meer dan honderd jaar al heeft Gilberto twee winkels naast elkaar. De ene doet dienst als wijnwinkel die wijnen van over de hele wereld verkoopt, de ander is volledig gewijd aan schoonmaakproducten. Je vindt er prachtige houten borstels in elke vorm en grootte. Plus andere mooie keuken- en huishoudelijke artikelen. Van kleine houten lepels tot glazen rietjes en truffelborstels. Via Drapperie 5 (hoek van Via Pescherie Vecchie)

4/ Salumeria Simoni
Dit is een prachtig gevulde delicatessenwinkel met het beste uit de regio. Van superlekkere mortadella en salame rosa tot ambachtelijk gemaakte pasta (tortellini, ravioli en balanzoni; groene tortelloni gevuld met mortadella en ricottaen heerlijk geserveerd met ragù). Kaasliefhebbers kunnen ook kiezen uit een goede selectie van lokale en regionale kazen, met name Parmigiano Reggiano DOP, van stravecchio – veertig maanden oud – tot kazen die alleen gemaakt zijn van Bruna-koemelk of Vacche Rosse-melk. Via Drapperie 5/2a

5/ Antica Aguzzeria del Cavallo
Deze winkel van bijna 250 jaar oud is al zes generaties in handen van dezelfde familie. Eeuwenlang hebben ze voor de hele de stad messen geslepen, en nog altijd staan ​​ze bekend om hun uitstekende selectie messen en pastagereedschap. Via Drapperie 12

6/ Antico Panificio Armando Priori
Deze kleine bakkerij, die al meer dan een eeuw aan de mooie straat Via Clavature ligt, is een juweeltje. Zoet gebak zoals maritozzi (broodjes met gedroogd fruit gevuld met room), ofelle (bladerdeeg gevuld met custard en appels), klassieke taarten zoals torta di riso, hartige grissini (soepstengels) met tomaat, maar ook historische streekbroden en handgemaakte tortellini zijn hier allemaal te vinden. Via Clavature 22

Bologna Quadrilatero

7/ Zerocinquantuno
Dit is een moderne plek om te proeven van een Bolognese klassieker: tigelle, kleine, ronde, platte focaccia-achtige broden die worden bereid in een speciale pan en vervolgens gevuld en warm worden gegeten. Probeer een tigella met ansjovis en squacquerone (een zachte kaas), met culatello arrosto (geroosterde culatello) en auberginepaté of met pesto montanaro, een smaakvolle mix van varkensvet, knoflook en rozemarijn met geschaafde Parmezaanse kaas. Via Pescherie Vecchie 3/e

8/ Osteria del Sole
In een kleine zijstraat tussen Via Orefici en Via Pescherie Vecchie is deze unieke osteria een levend overblijfsel van de historische Quadrilatero. Sinds 1465 is er weinig veranderd: je bestelt een glaasje wijn en als je iets wilt eten, neem je dat zelf mee. Er is een kleine binnenplaats, maar ook het interieur vol vintage-vondsten die nét niet matchen is charmant. Vicolo Ranocchi 1, zijstraat tussen Via Orefici en Via Pescherie Vecchie

Wil je nog zeven andere eetadresjes ontdekken in de Quadrilatero in Bologna? Je vindt ze in het nieuwe magazine van De Smaak van Italië. Bestel het met één muisklik via deze link.

Meer weten over wat er nog allemaal te zien en te beleven valt in Bologna? Lees dan ook dit artikel elders op onze blog.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties