Domus Romane: een unieke archeologische site in hartje Rome

18/02/2018 Reageer
Domus Romane

Dat er in Rome nog heel wat bezienswaardigheden onder de grond verborgen zitten, hoeft geen betoog. Sommige daarvan zijn toch te bezichtigen door het publiek. Eén van de meest indrukwekkende getuigenissen van het leven in een antieke Romeinse stadswoning vinden we terug in de kelders van het Palazzo Valentini nabij de Piazza Venezia.

Onder het imposante renaissancepaleis werden in 2005 tijdens een verkennend onderzoek voor de aanleg van een ondergrondse parkeerplaats de resten ontdekt van twee Romeinse herenhuizen uit de 3de/4de eeuw na Christus. Het om gaat om twee bijzonder luxueuze woningen. Dat blijkt niet alleen uit de uitzonderlijke ligging, vlakbij de keizerlijke fora, maar ook uit het feit dat één van de huizen uitgerust was met een compleet uitgerust privaat thermencomplex (met een warm-, lauw- en koudwaterzaal en zwembad). Enkel schatrijke Romeinen konden zich dit privilege veroorloven. Vermoedelijk woonden hier welvarende Romeinse senatoren met hun familie en een legertje slaven.

Een bezoek aan deze archeologische site is absoluut de moeite waard. Een gids loodst je gedurende anderhalf uur door de verschillende vertrekken van de woning. Je maakt kennis met een duizelingwekkende rijkdom: polychrome marmervloeren, verfijnde mozaïeken, muren met kleurrijke fresco’s… Een intelligent opgebouwde multimediale voorstelling brengt dit alles tot leven. Je waant je even teruggekatapulteerd naar de Romeinse keizertijd.

Domus Romane

Domus Romane

Op het einde van deze virtuele reis naar het verleden ontdek je dat deze Romeinse huizen gebouwd werden op de plaats waar voorheen de tempel van keizer Trajanus heeft gestaan. Van de tempel zelf resten enkel nog een paar fragmenten van de monumentale zuilen. De kolossale triomfzuil van Trajanus die zich voor de tempel bevond, is echter wel nog in al haar glorie te zien. Een interessante video onthult het verhaal van de verovering van Dacië (het huidige Roemenië) door keizer Trajanus,  die op deze zuil als een soort stripverhaal staat afgebeeld. Als mooie afsluiter kan je vanuit de kelder van het palazzo Valentini een unieke blik werpen op dit bijzonder goed bewaard monument. Vergeet zeker niet een foto te nemen.

Domus Romane

Praktisch: omdat alle bezoeken plaatsvinden in kleine groepen onder leiding van een gids, dien je vooraf je bezoek te plannen. Ga dus best ’s morgens langs om een plaats te reserveren. Rondleidingen in het Engels zijn er om 9.30u, 13.30u, 14u en 14.30u. De rondleiding in het Frans start om 11.30u.

De archeologische site (Via Foro Traiano, 85) is elke dag, behalve op dinsdag, geopend van 9.30u tot 18.30u. Voor meer info zie www.palazzovalentini.it.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie