Forza d’Agrò, bevallig balkon tussen hemel en zee

Forza d'Agrò

Forza d’Agrò is een pittoresk middeleeuws dorpje op een hoge heuveltop aan de rand van de Ionische zee in de Siciliaanse provincie Messina. De weg erheen is behoorlijk steil en bochtig en houdt de belofte in van een spectaculair panoramisch uitzicht. En dat uitzicht krijg je inderdaad.

Parkeer je wagen langs de weg wanneer je het dorp nadert. Wandel, vooraleer je het dorp zelf verkent, eerst even langs het brede wandelpad naar de Belvedere Dammussedu, een heus balkon dat uitkijkt over de Ionische Zee. In de verte zie je Taormina liggen en daarachter duikt de besneeuwde Etna op.

Een mooi uitzicht op de Etna heb je ook vanuit het netjes verzorgde parkje bij het begin van het wandelpad. Onder een overhangende rotswand kan je er een kleine Mariakapel zien.

Neem de hellende weg omhoog en algauw bereik je een gezellige pleintje, de Piazza Cammareri met een fontein in het midden. Even verderop bevindt zich Cattedrale di Santa Maria Annunziata e Assunta. De kerk dateert uit de 15de eeuw maar werd grondig verbouwd na een hevige aardbeving. Haar huidige vorm kreeg ze in 1707. De kerk is te zien in de film The Godfather uit 1970. De Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola nam hier en in het verderop gelegen dorpje Savoca enkele scènes op van zijn filmklassieker.

We laten de kerk achter ons en duiken nu het labyrinth van smalle, kronkelende steegjes in dat zich voor de kerk ontspint. Ze leiden naar de voet van een hoge rots waarop zich het 11de eeuwse Castello Normanno verheft. Het strategisch belangrijke kasteel kon enkel bereikt worden via een steile trap die in de rotsen was uitgehouwen. Vandaag is het een ruïne en de weg erheen is om veiligheidsredenen afgesloten.

Keer op je stappen terug en ga op zoek naar de Chiesa della Santissima Trinità. Ze wordt voorafgegaan door een ommuurd pleintje dat je bereikt via een halfronde trap die onder een poort met een rondboog doorloopt, de Arco Durazzesco. Tegen de kerk is een Augustijnerklooster aangebouwd.

We laten de boog achter ons en wandelen de Via Sant’Agostino af naar de Piazza Cammareri waar we eerder al passeerden. De terrasjes op het plein nodigen uit om even te genieten van een drankje in de zon met het klaterende water van de fontein op de achtergrond. Wij kozen voor het terras van Antichi Muri en genoten er van een heerlijke Spritz waar we krokante, versgebakken pizza bianca met oregano bij geserveerd kregen. 

Vooraleer we terug de wagen nemen, wandelen we nog even de Piazza Giovanni Paolo XXIII op om nog een laatste blik te werpen op het indrukwekkende landschap. De klokken van de Chiesa di San Francesco die het plein flankeert, geven enthousiast het middaguur aan. Even enthousiast door het mooie bezoek vatten wij de zigzaggende terugtocht aan.  

Tip: combineer een bezoek aan Forza d’Agrò met een bezoek aan het iets verderop gelegen Savoca.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties