Het antieke Rome herleeft dankzij virtuele realiteit

Caracalla

Rome is één groot openluchtmuseum. Als je door de straten van de stad wandelt, zal dat meteen duidelijk worden. Er is overal wel wat te zien: tempels en monumenten uit de Romeinse oudheid, kloosters en kapelletjes uit de middeleeuwen, palazzi, kerken en fonteinen uit het pauselijke Rome van de renaissance… Je komt ogen te kort.

Bij het bezoeken van de monumenten uit het oude Rome is het soms wel moeilijk om je een goed beeld te vormen van hoe deze er tweeduizend jaar geleden hebben uitgezien. Enkele musea en archeologische sites hebben daar een oplossing voor gevonden: een bezoek met een virtual reality (VR) bril op de neus. We hebben er zelf drie uitgetest en waren zeer onder de indruk.

Ara Pacis

Ara Pacis

De ‘Ara Pacis’ of ‘Altaar van de Vrede’ is een indrukwekkend marmeren monument dat door keizer Augustus in 9 v. Chr. werd opgericht als symbool voor de vrede en de welvaart die hij voor het Romeinse volk had weten te bewerkstelligen. Het was in eerste instantie een propaganda-instrument voor de keizer. Het bevat verschillende scènes met een belangrijke symbolische betekenis. Rondom het monument is een mooi en modern museum gebouwd zodat je het van alle kanten kan bewonderen. Maar… wat en wie staat er precies op afgebeeld? Wel, dat wordt duidelijk met de VR-rondleiding “L’ara com’ era”. Je ziet eerst en vooral dat het monument oorspronkelijk felgekeurd was. De tijdgenoten van Augustus konden de verschillende scènes die erop afgebeeld staan dus als een kleurrijk stripverhaal lezen. Met de VR-bril voor de ogen kan je, wandelend langs de vier zijden van de Ara Pacis, elke scène in detail bekijken terwijl je hoort wat en wie erop afgebeeld staat. Je zal versteld staan hoeveel leven er schuilt in wat op het eerste zicht niet meer lijkt dan een groot blok marmer.

Praktisch: De virtuele rondleidingen duren 45 minuten en vinden enkel plaats op vrijdag- en zaterdagavond. Je kan kiezen tussen 5 talen: Italiaans, Engels, Frans, Spaans en Duits. Tickets dienen vooraf gereserveerd te worden. Dat kan online via deze website. Een ticket kost 12 euro. De Ara Pacis vind je hier.

Domus Aurea

Domus Aurea

Van het voormalige ‘Domus Aurea’ of  ‘Gouden Paleis’ van keizer Nero (1ste eeuw n.Chr.) is nog weinig bewaard. En wat er bewaard is, zit verscholen in de grond onder de Oppiusheuvel. Sinds kort kan je onder leiding van een gids een bezoek brengen aan de onderaardse archelogische site. De gangen, gewelven en zalen met fresco’s zijn indrukwekkend. Zeker als je weet dat deze bijna 2000 jaar oud zijn. Maar helemaal adembenemend wordt het als je met behulp van een VR-bril twee millennia terug in de tijd wordt gekatapulteerd en zelf een virtuele wandeling maakt door het paleis en de tuinen. Je waant je even keizer Nero.  Voor een meer uitgebreid verslag: zie ook een eerder gepubliceerd artikel.

Praktisch: Rondleidingen zijn er enkel op zaterdag en zondag, van 9.00u tot 17u00. Er zijn rondleidingen in meerdere talen (maar niet in het Nederlands). Tickets reserveer je best vooraf online via de officiële website. De toegang tot de archeologische site bevindt zich nabij het Colosseum, aan de Viale della Domus Aurea.

Thermen van Caracalla

Van de majestueuze thermen van de Romeinse keizer Caracalla (begin 3de eeuw n. Chr.) schiet vandaag niet veel meer over dan de gigantische bakstenen ruïnes. Toegegeven, deze zijn op zich al een bezoek waard omdat ze mooi gelegen zijn in een groene omgeving en nog steeds een goed beeld geven van hoe indrukwekkend dit badhuis ooit moet zijn geweest. Het kon tot 6000 gasten verwelkomen en ruim 1.600 mensen konden tegelijk in de koude, lauwe of warme baden terecht. Maar om echt te begrijpen hoe groots en luxueus deze thermen wel waren, moet je de ruïnes eens bezoeken met een VR-bril. Je volgt een uitgestippeld parcours met 10 haltes. Bij elke halte zet je de bril op en krijg je beelden en uitleg over de plaats waar je op dat moment staat. Bij de haltes in het eigenlijke badhuis zelf kan je 360° om je heen kijken en beleven hoe de ruimte waarin je je bevindt er vroeger moet hebben uitgezien. Indrukwekkend! Onderstaand filmpje geeft je een idee van wat je mag verwachten.

Caracalla

Praktisch: Je kan de archeologische site zelf verkennen. De huurprijs van een VR-bril bedraagt 7 euro bovenop het toegangsticket voor de site (8 euro). Het aantal VR-brillen is beperkt. Je kan ze dan ook best vooraf online reserveren via deze website. De Thermen van Caracalla bevinden zich hier.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie