Het mirakel van Bolsena

17/08/2019 Reageer
Bolsena

Het gezellige stadje Bolsena was in het jaar 1263 het toneel van een bijzondere gebeurtenis die de geschiedenis zou ingaan als het ‘eucharistisch mirakel van Bolsena’. Het mirakel vond plaats in het kleine kerkje gewijd aan Santa Cristina, patroonheilige van de stad. Het verhaal van dit wonderbaarlijke mirakel begint ergens buiten Italië, in de regio Bohemen (een deel van het huidige Tsjechië).

Een priester uit Bohemen, Petrus van Praag genaamd, wordt gekweld door een sluimerende geloofscrisis. Bij het vieren van de eucharistie twijfelt hij eraan of de hostie die bij de communie wordt gebroken en aan de gelovigen wordt uitgedeeld wel degelijk symbool staat voor het lichaam van Christus. Hij bidt God om raad en duidelijkheid om zijn geloof niet te verliezen.

Bolsena mirakel

De priester raadpleegt zijn biechtvader en bekent zijn twijfels. Hij krijgt de raad om een pelgrimstocht te ondernemen naar Rome om er te bidden aan het graf van de Heilige Petrus en om er de eucharistie te vieren in elke kerk die hij op zijn tocht tegenkomt.

Bolsena mirakel

Petrus van Praag trekt naar Rome, bidt er nabij de tombe van Sint Pieter en langzaam maar zeker verdwijnt zijn twijfel.

Bolsena mirakel

Op de terugweg van Rome komt de priester in Bolsena. Hij vraagt en krijgt er de toestemming om de mis op te dragen in de kerk gewijd aan de heilige Christina.

Bolsena mirakel

Tijdens die misviering wordt de priester opnieuw overmand door twijfels. Net voor de communie bidt hij tot god om een ’teken’ van Jezus’ aanwezigheid in de hostie die hij op dat moment in zijn handen houdt.

Bolsena mirakel

En zie… terwijl de priester de hostie aan de gelovigen toont, begint de hostie plots te bloeden. Bloeddruppels vallen neer op het stenen altaar en op het altaarkleed. De gelovigen staren de miraculeuze gebeurtenis vol verbazing aan.

Bolsena mirakel

Helemaal ontdaan door wat gebeurde, wikkelt de priester de hostie in het altaarkleed en hij rept zich naar paus Urbanus IV die op dat moment even verderop verbleef in de stad Orvieto.

Bolsena mirakel

Na het verhaal van de priester te hebben aanhoord, stuurt paus Urbanus een bisschop als gezant naar Bolsena om er de hostie en het altaarkleed op te halen. De bisschop, gevolgd door een delegatie gelovigen brengt het bebloede altaarkleed in een plechtige processie naar Orvieto waar de paus hen opwacht buiten de stadsmuren. Op 11 augustus 1264 erkent paus Urbanus IV de bloedende hostie van Bolsena officieel als een goddelijk mirakel.

Bolsena mirakel

Het bebloede altaarkleed is vandaag nog steeds te zien in de Duomo van Orvieto. Vier fragmenten van het stenen altaar met de bloeddruppels worden bewaard in de Basilica di Santa Cristina. Hierover lees je meer in dit artikel.

(Afbeeldingen: Basilica di Santa Cristina, Bolsena)


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie