In de voetsporen van Sint-Franciscus: het Santuario di Rivotorto

Assisi Rivotorto

Op zo’n 3 kilometer van het centrum van Assisi, bevindt zich het Santuario di Rivotorto, een belangrijk heiligdom van de Franciscanen. Rivotorto is het kleine gehucht waar Franciscus en zijn eerste volgelingen een onderkomen vonden. Hier stond immers een verlaten, stenen hut waar boeren en herders beschutting konden vinden. Deze eenvoudige hut  – in het Italiaans Tugurio genaamd – werd door Franciscus en zijn twee metgezellen van het eerste uur, Bernardo en Pietro Cattani, gebruikt als verblijfplaats en uitvalsbasis voor hun religieuze activiteiten. De hut bestond uit twee afgesloten kamers en een gemeenschappelijke open ruimte.

Assisi Rivotorto

Gaandeweg sloten anderen zich hier bij het drietal aan. Geheel volgens de regel van Franciscus was het een sober verblijf zonder de minste luxe. De broeders sliepen er op stenen banken waarop Franciscus hun namen had gegraveerd zodat elkeen zijn eigen slaapplaats kon herkennen. Op één van de banken ligt een beeld uit de 18de eeuw van de slapende Franciscus, met het hoofd rustend op een kei.

Deze armoedige hut werd algauw een bedevaartsplaats. Het was Paus Sixtus IV (1414-1484) die de wens uitsprak om een kerk te bouwen rondom het heiligdom. Het zou uiteindelijk nog meer dan honderd jaar duren voor de eerste kerk er ook kwam. In 1832 werd ze door een aardbeving vrijwel volledig verwoest. De kerk die je vandaag ziet, dateert uit 1854. De kerk zelf is weinig bijzonder. Naast de Sacro Tugurio zelf trekt vooral het kleurrijke mozaïek op de voorgevel van de kerk de aandacht.

De scène die op het mozaïek wordt afgebeeld herinnert aan een belangrijke gebeurtenis die zich hier ooit in de stenen hut in Rivotorto heeft afgespeeld.

Op een nacht zagen de broeders die in de hut aan het slapen waren in een visioen Sint-Franciscus, rechtstaand biddend op een brandende wagen getrokken door een paard. De vurige wagen reed driemaal door de hut. Franciscus zelf was die nacht niet in de hut aanwezig. Hij bracht immers de nacht door in Assisi waar hij was ontboden door de bisschop. Na het visioen waren de gezellen van Franciscus definitief overtuigd dat hij een man van God was en werden ze nog meer gesterkt in hun geloof. Het wondere verhaal deed algauw de ronde en trok nog meer mensen aan die Franciscus wilden volgen.

Deze belangrijke scène wordt ook afgebeeld in de frescocyclus van Giotto in de Basilica di San Franceso in Assisi.

Assisi

Omdat Franciscus gaandeweg meer volgelingen kreeg, werd de hut in Rivotorto te klein. Franciscus en zijn volgelingen trokken er in 1209 weg en vestigden zich even verderop in de nabijheid van het kleine kerkje La Porziuncola. Daar zou uiteindelijk de basis worden gelegd voor de stichting van de Order der Minderbroeders.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties