Koffie drinken met Canova

Caffè Canova

In Rome vind je op elke straathoek wel een koffiebar waar je terecht kan voor een snelle espresso of een schuimende cappuccino. Maar sommige van die koffiebars springen er wel uit en dat is zeker het geval voor Caffè Canova Tadolini gelegen aan de Via del Babuino, op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen. 

Deze elegante bar, waar je overigens ook terecht kan voor een lunch of diner, was ooit een atelier van niemand minder dan Antonio Canova (1757-1822), één van de meest getalenteerde Italiaanse beeldhouwers. In het jaar 1818, enkele jaren voor zijn dood, liet Canova het atelier over aan één van zijn leerlingen, Adamo Tadolini. Canova beschouwde de jongeman als zijn artistieke erfgenaam. Van 1818 tot 1967 bleef het atelier aan de Via del Babuino in het bezit van vier opeenvolgende generaties beeldhouwers van de familie Tadolini. De Tadolini’s mogen dan wel minder bekend zijn dan Canova zelf, ook hun werken zijn wereldwijd verspreid geraakt, tot in Zuid-Amerika toe.

Caffè Canova

Caffè Canova

Wie vandaag Caffè Canova Tadolini binnenstapt, zal verrast vaststellen dat de geest van Canova nog steeds door deze unieke bar waart. Bij het binnenkomen word je al meteen begroet door een kolossaal ruiterstandbeeld. Wanneer je vervolgens plaatsneemt aan één van de tafeltjes, word je vanuit alle hoeken aangestaard door (gipsen) beelden van devote heiligen, fiere edellieden en ernstige notabelen. Werkelijk elk hoekje van de bar staat volgestouwd met beelden of voorwerpen die herinneren aan de illustere Canova en zijn opvolgers. Met een beetje verbeelding kan je op de achtergrond zowaar het getik van beitels op marmer horen. Maar dat kan natuurlijk ook het gerinkel van de koffiekopjes en -schoteltjes zijn. 

Caffè Canova

Caffè Canova

Caffè Canova

Praktisch: Caffè Canova-Tadolini is gelegen aan de Via del Babuino, nr 150 –  www.canovatadolini.com


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie