Marsala, meer dan wijn

Marsala

Eén van de belangrijkste redenen om de stad Marsala te bezoeken is de gelijknamige wijn die je er in de talrijke wijnhuizen en wijnbars in en rond de stad naar hartelust kan proeven.

Tot de mooiste wijnhuizen behoort zeker de historische Cantina Florio waar wij ons lieten onderdompelen in de geschiedenis van de iconische Marsalawijn. Over die ervaring lees je alles in dit artikel.

Garibaldi en de ‘Mille’

Marsala geniet echter ook enige bekendheid omdat Giuseppe Garibaldi hier op 11 mei 1860 voet aan wal zette om samen met zijn duizend vrijwillige soldaten (‘i Mille’) te beginnen aan zijn expeditie die zou leiden tot de eenmaking van het versnipperde Italië. Die historische gebeurtenis wordt overal in de stad in herinnering gebracht.

Langs de zeedijk verrijst het groots opgevatte, maar enigszins verwaarloosde Monumento ai Mille. De eerste steen werd gelegd in 1986, maar het zou uiteindelijk tot 2016 duren vooraleer het werd voltooid. De vormgeving doet denken aan twee scheepsboegen, een verwijzing naar de twee schepen waarmee Garibaldi in de stad ontscheepte, de Piemonte en de Lombardo.

In metalen platen op het ‘dek van het monument’ staan de namen van de 1.089 vrijwilligers die hier samen met Garbibaldi aan land kwamen.

De straat tegenover het monument brengt ons naar de Porta Garibaldi, de stadspoort via dewelke Garibaldi ooit de stad binnentrok, enthousiast begroet door de lokale bevolking die in hem een bevrijder zag. De oorspronkelijke naam van deze poort was Porta Mare omdat ze uitgaf op de zee. Ze kreeg haar nieuwe naam als herinnering aan de heuglijke doortocht van de volksheld Garibaldi.

Barokke kerken, pleinen en paleizen

Voorbij de poort treffen we links de charmante Piazza dell’Addolorata  aan waar ook de gelijknamige barokkerk staat. In de bijzondere, cirkelvormige kerk wordt een beeld bewaard van de Madonna dat bij de bevolking zeer geliefd is. De kerk zou gebouwd zijn op de plaats waar in 1691 een jongen op miraculeuze wijze gespaard bleef van een blikseminslag. Hij zou aan een fataal ongeval ontsnapt zijn omdat hij hier tijdens een hevig onweer even was gestopt om te bidden bij het beeld van Maria.

Rechts voorbij de poort treffen we de Piazza del Mercato del Pesce aan waar op weekdagen verse vis en ook wel andere voedingsproducten verkocht worden. In de zomermaanden is het ‘s avonds een geliefde plaats om van een aperitiefje te genieten.

We wandelen tussen de wijnbars door verder langs de Via Garibaldi tot we de Piazza della Repubblica bereiken, het hart van de oude stad. Het plein wordt beheerst door het 18de eeuwse Palazzo Senatorio en de statige Duomo San Tommaso. De kerk dateert uit de Normandische periode maar werd grondig herbouwd in de 18de eeuw. Binnenin oogt de kerk weinig bijzonder, op het fraaie marmeren altaarstuk van Antonello Gagini na. Je vindt het vooraan in de linkerapsis.

Tegenover de kerk loopt de Via XI Maggio, de centrale winkel- en wandelstraat die de oude stad doorkruist. We wandelen de straat links in tot aan de Porta Nuova, gebouwd in 1790 ter vervanging van een oude houten poort die er vroeger stond. Naast de poort herinnert een marmeren gedenksteen tegen de gevel van een palazzo aan het feit dat Garibaldi hier op 11 mei 1860 ooit de nacht doorbracht.  

Op het plein tegenover de poort, de Piazza della Vittoria, kijkt een marmeren buste van Garibaldi naar de stad. De baardige held is werkelijk overal aanwezig.

Het antieke Lilybaeum

Achter het plein, aan de rand van de stad, bevindt zich de archeologische site van de antieke stad Lilybaeum, het latere Marsala. De ingang tot de site vind je aan de Via Boeo die langs de kust loopt.

De site zelf is grotendeels overwoekerd door onkruid waardoor het moeilijk is om je een goed beeld te vormen van wat er nog rest van de antieke stad. Naast een oude, geplaveide weg en de resten van woonblokken en een luxueuze villa met mozaïeken en een eigen thermencomplex uit de Romeinse tijd is er nog maar weinig te zien.  

Archeologisch museum Baglio Anselmi

Interessanter is het archeologisch museum bij de ingang tot de site. Het is gevestigd in de opslagplaatsen van het voormalige wijnhuis van de familie Anselmi.

Het pronkstuk van de collectie is een oud Carthaags oorlogsschip uit de 3de eeuw v. Chr. dat werd aangetroffen op de zeebodem voor de kust van het eiland Mozia, even voor de kust van Marsala. De spijkers die de houten planken van het schip bijeenhielden zijn uitzonderlijk goed bewaard. Het schip werd wellicht tot zinken gebracht in een gevecht met de Romeinse vloot tijdens de eerste Punische oorlog tussen Rome en Carthago.

Ook de resten van een Romeins vrachtschip dat op de zeebodem werd gevonden worden in het museum tentoongesteld, samen met een deel van de rijke lading die in de buik van het schip werd aangetroffen.

In het ruime museum worden verder nog een hele reeks vondsten bewaard, voornamelijk uit de hellenistische en Romeinse periode. Je ziet er fraaie grafstenen en -urnen, enkele mooie marmeren beelden en ook gebruiksvoorwerpen, vaak in aardewerk, maar soms ook in verrassende materialen. Zo werd onze aandacht getrokken door twee schelpen die als poederdoos werden gebruikt.

Marsala

Bijzonder is ook de tessera hospitalis. Dit ivoren kleinood toont twee rechterhanden die een overeenkomst lijken te sluiten. Uit de inscriptie op de onderzijde blijkt dat het gaat om een pact tussen een Griek en een Carthager die elkaar wederzijdse vriendschap en gastvrijheid beloven en dit vastlegden in een uniek kunstwerkje.

De blikvanger in dit deel van het museum is het elegante beeld van de godin Venus, bekend als de Venus Lilibetana, dat hier in 2005 op de site werd opgegraven. Het is een Romeinse kopie uit de 1ste-2de eeuw na Chr., gebaseerd op een hellenistisch origineel dat enkele eeuwen ouder is. uit de 2de eeuw voor Chr.

Nagenieten bij een drankje of een hapje

Na een bezoek aan het museum kan je langs de zeedijk tot in het centrum terug wandelen om daar nog te genieten van een glaasje Marsalawijn of om een hapje te eten.

Wij ontdekten er een heerlijk restaurantje met de fascinerende naam ‘Osteria Il Gallo e L’Innamorata’, genoemd naar een werk van de Siciliaanse kunstschilder Salvatore Fiume. Chef Gabriele Li Mandri schotelt er heerlijke gerechten uit de Siciliaanse keuken voor, bereid volgens de regels van de Slow Food beweging. Een aanrader! Het glaasje marsala achteraf is ‘van het huis’.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties