Onze drie favoriete Romeinse restaurantjes in zakformaat

Klein, kleiner, kleinst… Tijdens onze wandeltochten door Rome ontdekten we enkele eetgelegenheden in zakformaat die absoluut een bezoekje waard zijn voor een snelle, maar verrassend lekkere hap. Je loopt er makkelijk voorbij, want vaak zijn ze niet veel groter dan een spreekwoordelijk ‘gat in de muur’. Als je ze eenmaal gevonden hebt, dan komt het erop aan je naar binnen te wurmen, er een tafeltje of een plankje aan de muur te bemachtigen en … te genieten.  Hierna onze drie persoonlijke favorieten.


Er buchetto, Via del Viminale 2F (in de buurt van Stazione Termini en de Via Nazionale)

Er buchetto is zoals de naam reeds aangeeft, inderdaad ‘een gat’ in de muur. De specialiteit van het huis – en meteen ook zowat het enige wat je er kan eten – is de legendarische porchetta di Ariccia, heerlijk gekruid varkensgebraad uit Ariccia, een populair en gezellig stadje in de heuvels rond Rome. Bij Er buchetto ben je nooit alleen. Zakenmannen in onberispelijk pak, ambtenaren uit het nabijgelegen Ministerie van Binnenlandse Zaken, een gehaaste taxichauffeur, de wijkagent, een toevallige passant… Iedereen, jong en oud, rijk of arm, komt hier een broodje porchetta halen en een babbeltje slaan met eigenaar Francesco, gekleed in een witte slagersschort. Zijn familie startte de zaak reeds in 1890 en het lijkt wel alsof de tijd er al die jaren is blijven stilstaan. Tip: drink bij je broodje porchetta een glas Vino dei Castelli Romani. Deze witte wijn, eveneens afkomstig uit de heuvels rond Rome, wordt getapt uit een kraan in de muur. Bij Er buchetto voel je je echt even Romein tussen de Romeinen. Je eet er lekker en authentiek en dat voor een prikje.

er buchetta Rome

La prosciutteria, Via Della Panetteria, 34 (in de buurt van de Trevifontein).

Op een steenworp afstand van de Trevifontein bevindt zich La prosciutteria, twaalf vierkante meter Toscaans grondgebied in hartje Rome. Hier kan je terecht voor een heerlijke tagliere di salumi e formaggi. Het rijke assortiment fijne charcuterie en kazen wordt geserveerd op een houten plank en gaat vergezeld van een groen steelpannetje gevuld met ovenverse focaccia. Ronduit heerlijk, zeker in het gezelschap van een royaal gevuld glas huiswijn. Als je geluk hebt, kan je buiten eten aan een piepklein tafeltje voor twee. Binnen vind je nog een drietal tafeltjes en enkele plankjes aan de muur. Boven die plankjes zijn houten grijpers bevestigd waarin je een wijnglas kan hangen. Elke vierkante centimeter wordt hier optimaal benut. In La prosciutteria is er volop sfeer. Daar wordt voor gezorgd door het zingende, neuriënde en bijwijlen zelfs dansende personeel achter de kleine toog. Je voelt het meteen: hier is het prettig werken… én eten. Ook de prijzen zijn hier zeer democratisch. Tip: La prosciutteria beschikt over een heel bijzonder en sfeervol toilet dat zeker een bezoekje waard is.

Pizzarium, Via della Meloria, 43 (Metro Linea A, station Cipro)

Om bij Pizzarium te geraken moet je wel wat moeite doen. Deze mini-pizzeria van Gabriele Bonci, één van Italië’s meest bekende pizzaioli, ligt even buiten het centrum. Maar de pizza’s die hier uit de oven getoverd worden, zijn de excursie zeker waard. Bij Pizzarium serveren ze de pizza romana. De Romeinse pizza heeft een dikke maar luchtige deegkorst en onderscheidt zich hierdoor dus van de pizza napoletana met een flinterdunne, krokante korst.  Wat de pizza’s van Gabriele Bonci zo speciaal maakt, is de rijke keuze aan beleg, vaak met verrassende en originele combinaties. Voortdurend worden nieuwe schotels aangerukt, telkens met een ander beleg, maar steeds vers en steeds seizoensgebonden. Je eet er de pizza ‘al taglio’ , wat betekent dat je een stukje kan vragen van verschillende pizza’s tegelijk. Je betaalt per gewicht. Toegegeven, de pizza’s zijn er iets duurder dan gemiddeld, maar zo lekker als hier vind je ze nergens. Zitplaatsen zijn er niet, wel enkele planken aan de muur. Je eet er rechtopstaand en met de handen…. Echt Romeins streetfood dus.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie