Op zoek naar Banksy in Napels

Banksy Napoli_Madonna con la pistola

Napels bruist, borrelt en barst van de street art. Overal in de stad en dus ook in de drukbevolkte wijk Decumani vind je werken van grote en minder grote kunstenaars. Eén van de meest bekende werken is zonder twijfel de enorme muurschildering van San Gennaro Operaio van de hand van Jorit Agoch.

Maar wat weinig mensen weten, is dat Napels de eerste Italiaanse stad is met een origineel werk van Banksy, de wereldberoemde Britse street artist uit Bristol. En eigenlijk waren het er oorspronkelijk zelfs twee.

In 2016 tekende Banksy op een muur in de Via Benedetto Croce een bijzonder werk, getiteld ‘La Madonna con Coca Cola e Patatine’, de Maagd Maria met Coca Cola en frietjes (van McDonald’s). Het werk, een duidelijke kritiek op de consumptiemaatschappij, was gebaseerd op Bernini’s ‘Extase van Ludovica Albertoni’, een beeldhouwwerk dat zich bevindt in de kerk San Francesco a Ripa in Rome.

Banksy Napels - Madonna con cocal cola e patatine

Helaas kun je dit werk van Banksy vandaag niet meer bezichtigen. Het werd immers kort erna door een andere graffiti-artiest overschilderd. Toen die zich realiseerde wat hij had gedaan, is hij zijn dramatische vergissing zelf gaan melden.

Banksy heeft de stad echter nog een tweede werk nagelaten, dat gelukkig wel bewaard is gebleven: ‘La Madonna con la pistola’, de Maagd Maria met het pistool. Het bevindt zich op de Piazza dei Gerolomini, een klein pleintje aan het begin van de Via dei Tribunali (als je komt van de Via Duomo). Met dit werk wou Banksy de contradictorische band aanklagen die wel eens blijkt te bestaan tussen de georganiseerde misdaad en religie.

Banky Napels Madonna con la pistola

De omwonenden, die maar wat fier waren dat ze een echte Banksy in hun buurt hadden, wilden voorkomen dat deze Madonna hetzelfde lot zou ondergaan als de eerste en hebben het werk ingekaderd en beschermd met plexiglas.

Dit unieke kunstwerk in de stad mag je niet missen bij een volgend bezoek aan Napels!

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Stephanie Clara Lesaffer. Stephanie werkt als freelance vertaalster Italiaans, Engels en Frans vanuit Napels, waar ze sinds oktober 2015 woont. 


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties