Pienza, stad van paus Pius II en pecorino

Pienza pecorino

Pienza lijkt vanop afstand gewoon een van die vele ingeslapen, pittoreske stadjes op een heuveltop die je overal in Toscane aantreft. Maar, schijn bedriegt. Eens je voorbij de oude toegangspoort bent die naar het historische centrum leidt, sta je oog in oog met bouwwerken die je eerder verwacht in grote steden als Siena of Montepulciano. Die monumentale, stedelijke aanblik heeft Pienza te danken aan een van haar beroemdste telgen: Enea Silvio Piccolomini, die later bekend zou worden als Paus Pius II.

Paus Pius II

In 1405 werd de kleine Enea, de latere paus Pius II, geboren in het dorpje Corsignano. In 1459, een jaar na zijn aantreden als paus, besloot Pius II iets terug te doen voor zijn geboortedorp. Hij liet er een kathedraal, een bisschoppelijk paleis én een zomerresidentie voor zichzelf bouwen. In één moeite door liet hij ook de naam Corsignano veranderen in Pienza. De verwijzing naar zijn pauselijke naam is uiteraard niet geheel toevallig. In het zog van de paus lieten ook hoge ambtenaren uit de pauselijke entourage er nieuwe en prestigieuze woningen bouwen. Dankzij de paus kreeg het voormalige boerendorpje dus een stevige upgrade en beschikt het vandaag over een stadskern die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Toen de paus in 1464 stierf, verloor Pienza vrij snel zijn belangrijke status, maar de naam én de mooie renaissancemonumenten bleven voortbestaan.

Pienza duomo

Pienza Piazza Pio II

Pienza Piazza Pio II

De mooie Piazza Pio II vormt het hart van de stad. Het plein werd tussen 1459 en 1462 aangelegd door de befaamde renaissancearchitect Bernardo Rossellino. Het plein wordt gedomineerd door de gevel van de Duomo Santa Maria Assunta, een sobere kerk in laatgotische stijl. Rechts van het plein staat het Palazzo Piccolomini, de pauselijke residentie. Links bevindt zich het Palazzo Borgia, het bisschoppelijk paleis. Tegenover de Duomo staat het imposante Palazzo Pubblico. Omdat de beschikbare ruimte in het kleine dorpje beperkt was, maakte de architect meesterlijk gebruik van een optisch handigheidje om het plein groter te laten lijken. Wie goed kijkt, zal opmerken dat de twee palazzi links en rechts van de kerk niet mooi parallel tegenover elkaar staan. Naar de kerk toe lopen ze iets verder uiteen waardoor het plein groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Op het plein bevindt zich ook een goed bewaarde waterput. De dwarsbalk bevat het wapenschild van de familie Piccolomini, met de kenmerkende maansikkel. Deze vind je ook terug in de glasramen en de kruisgewelven van de Duomo.

Pienza duomo

Pienza duomo

Pienza duomo

Een bezoek aan het Palazzo Piccolomini met zijn elegante binnenplaats loont de moeite, vooral omwille van het mooie zicht dat je vanuit het paleis hebt op de lagergelegen vallei (Val d’Orcia). Naar verluidt zou de paus aan de architect de opdracht hebben gegeven om de Val d’Orcia als een soort schilderij te integreren in het gebouw. Wat ons betreft is de architect zeker in zijn opdracht geslaagd.

Pienza Palazzo Piccolomini

Let bij het wandelen door de stad even op de leuke namen van sommige straatjes die vanuit de centrale straat naar de stadswallen leiden. Er is o.m. een Via della Fortuna (weg van het geluk), een Via dell’Amore (weg van de liefde) en een Via del Bacio (weg van de kus)… De kans dat je in die laatste straat verliefde koppeltjes aantreft die een selfie proberen te maken, is niet onbestaande.   

Pienza Via della Fortuna

Pienza Via dell'Amore

Pienza

Pienza

Pienza

Pecorino di Pienza

Je mag Pienza niet verlaten zonder een van de winkeltjes binnen te stappen waar ze de typische pecorino di Pienza, kaas van schapenmelk, verkopen. Je vindt deze pecorino in vele verschijningsvormen: jong of belegen, gerijpt in stro, in most van wijn, in bladeren van de notenboom of sotto cenere, onder as van een houtskoolvuur. Er zijn ook kazen met truffel, met noten, paprika of vijg…  Kortom: voor elk wat wils.

Pienza Pecorino

Pienza pecorino

Pienza

Pienza pecorino

Pienza pecorino

Pienza

Pienza

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

2 thoughts on "Pienza, stad van paus Pius II en pecorino"

Geef een reactie