Pizzeria Brandi in Napels, de bakermat van de befaamde ‘pizza Margherita’

Wie ‘Napels’ zegt, zegt ‘pizza’. Geen stad is immers meer verbonden met de pizza dan het bruisende Napels. De eerste schriftelijke getuigenissen over de typische pizza napoletana, een ronde pizza met zacht deeg en een rechtopstaande rand, dateren reeds uit de 17de eeuw. De makers van die pizza hadden ook een naam. Ze werden pizzaioli genoemd.

De pizza kent vandaag vele verschijningsvormen, afhankelijk van het beleg. We kennen allemaal de pizza quattro stagioni, de pizza quattro formaggi, de pizza prosciutto of de pizza ai funghi…. Eén pizza zette echter de standaard voor alle latere varianten: de befaamde ‘pizza Margherita’. Hij werd in het jaar 1889 voor het eerst bereid door Raffaele Esposito, de pizzaiolo van de Napolitaanse pizzeria Brandi.

pizza pizzeria brandi Napels

Aan die pizza is een mooi verhaal verbonden. In juni 1889 verbleef de Italiaanse koning Umberto I samen met zijn echtgenote, koningin Margherita, in het Palazzo di Capodimonte, de koninklijke zomerresidentie in Napels. Op een avond had de koningin zin in pizza. Ze liet een pizzaiolo uit de stad ontbieden. De keuze viel op Raffaele Esposito van pizzeria Brandi. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum. De drie kleuren (rood, wit en groen) refereerden naar de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië en waren dus een eerbetoon aan het koningspaar. De pizza viel zeer in de smaak bij de koningin en daarom besloot Raffaele Esposito zijn creatie ‘Pizza Margherita’ te dopen. Het was het begin van een succesverhaal dat tot vandaag blijft duren.

Het loont zeer zeker de moeite om bij een bezoek aan Napels even een pizza te gaan eten bij pizzeria Brandi, op de hoek van de Via Chiaia en de Salita Sant’ Anna di Palazzo. Een gedenkplaat aan de gevel herinnert eraan dat op deze plaats in het jaar 1889 de pizza Margherita werd geboren. Binnen hangen foto’s van allerlei beroemdheden (filmsterren, kunstenaars, politici en gekroonde hoofden) die zich in deze historische pizzeria ooit te goed hebben gedaan aan een pizza. Wij aten er in april 2017 een pizza Margherita (wat anders?) onder het goedkeurende oog van Luciano Pavarottti die ons op een vergeelde foto gezelschap hield. Eet je er de beste pizza van de stad? Nee, daarvoor moet je tegenwoordig bij Gino Sorbillo zijn. Maar het feit te kunnen zeggen dat je hebt gegeten in de pizzeria waar ooit de wieg heeft gestaan van de wereldberoemde pizza Margherita, heeft natuurlijk ook zijn charme.

Pizzeria Brandi Pizza Margherita

Reacties

Geef een reactie