Ik ga op reis en ik neem mee… 3 zomerse boeken!

17/06/2017 Reageer

Vakantie! Het wordt stilaan tijd om de valiezen te pakken, reisroutes uit te stippelen én geschikte vakantielectuur te kiezen. Wij selecteerden voor u drie recent verschenen boeken die u meteen in een Italiaanse sfeer zullen brengen. We lazen ze zelf in één ruk uit. Ideale, ontspannende en zomerse lectuur dus voor aan het zwembad, het strand of op het tuinterras.

 

‘Mijn tweede leven’, Fausto Brizzi

Trouwen met een veganiste kan je leven compleet overhoop gooien. Gedaan met pizza salami en tiramisu. Voor je het beseft, sta je kruiden te knippen uit een potje op je balkon. Dat is het uitgangspunt voor het nieuwe komische en autobiografische boek ‘Mijn tweede leven’ (een waargebeurd verhaal, helaas), van Fausto Brizzi. Na zijn succesroman ‘Honderd gelukkige dagen’ – ook een absolute aanrader – levert Brizzi opnieuw een hoogst vermakelijke roman af die je in één ruk uitleest.

In het boek, verpakt als een liefdesroman, steekt hij op onnavolgbare wijze de draak met onze moderne obsessie voor gezond en verantwoord eten. Met een aanstekelijke tongue in cheek humor beschrijft Brizzi hoe hij, als kersverse en dolverliefde echtgenoot van Claudia, een overtuigd veganiste en wereldverbeteraarster, probeert te overleven in Rome, ‘de stad van de duizenden gastronomische verleidingen’. Het dieet dat zijn vrouw hem opdringt, is een ware marteling die hem nerveus maakt. En dat verbetert er niet op als hij na maandenlange gastronomische kwelling tot zijn grote verbazing en met de nodige tegenzin moet toegeven dat zijn medische resultaten voor het eerst perfect zijn. Zou het dan toch waar zijn dat zijn vorig leven ‘zondig’ was? Hij lijkt te berusten in zijn nieuwe lot… tot hij verneemt dat hij vader wordt. Dan slaat de twijfel toe. Wil hij zijn dochter later ook op een levenslang dieet van groenten zetten? Jezus at toch ook vis en vlees? En Boeddha was misschien wel veganist, maar hij zag er toch ongezond dik uit…?

Mijn 2de leven, Fausto Brizzi. Uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2017

ISBN 978 90 245 7614 2 – 159 pagina’s

 

De lange dagen van Castellamare, Catherine Banner

Castellamare is een (fictief) eiland voor de kust van Italië. Het is hier dat Amedeo Esposito, een jonge arts uit Firenze zich vestigt bij het begin van de vorige eeuw. Hij huwt er met de mooie en vrijgevochten Pina en ze krijgen samen vier kinderen. Amedeo ziet zich onverwacht gedwongen om zijn dokterscarrière stop te zetten en samen met Pina heropent hij de enige bar op het eiland. ‘Het huis aan de rand van de nacht’ groeit uit tot een trefpunt waar over de generaties heen de lokale bevolking samenkomt om te roddelen, limoncello te drinken, ruzie te maken en het vervolgens weer bij te leggen.

De lange dagen van Castellamare is een epische en meeslepende familiesaga vol intriges en mysteries waarin het lot van de familie Esposito verweven raakt met dat van enkele markante eilandbewoners zoals een sensatiebeluste priester, een wrede graaf en zijn excentrieke vrouw, een gewone Engelse soldaat die uit de zee komt opduiken, een krijgsgevangene die zich ontpopt tot dichter en een mysterieus meisje dat zich opwerpt als een heldin. Het verhaal overspant een hele eeuw en speelt zich af tegen de achtergrond van twee Wereldoorlogen, het opkomende fascisme, de economische heropbouw van Europa en de financiële crisis van 2008.

De lange dagen van Castellamare, Catherine Banner. Uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2017 ISBN 978 90 245 7659 3 – 479 pagina’s

 

Een liefde in Rome, Mark Lamprell

Alle wegen leiden naar Rome. Dat is zeker zo voor de protagonisten uit dit vrolijke boek bevolken. Ze komen uit New York, London en Los Angeles en hebben elk hun eigen reden om naar Rome af te reizen. De jonge New Yorkse kunststudente Alice hoopt in Rome inspiratie te vinden en nog even echt te genieten van haar vrijgezellenleven vooraleer ze zich met haar verloofde gaat settelen. De twee bejaarde schoonzussen Constance en Lizzie trekken van London naar Rome met een heel eigen reden: de as verstrooien van Henry, de overleden man van Constance en broer van Lizzie. Ten slotte zijn er Meg en Alec. Zij hopen in Rome de rust en romantiek terug te vinden die ze door hun drukke carrière in Los Angeles kwijtgespeeld zijn.

De drie verhalen spelen zich af in de bruisende wereldstad Rome. Als lezer beleef je de stad en de mensen hem bevolken vanuit de ogen en de gedachten van de verschillende personages. Dat levert telkens nieuwe perspectieven op en zo raak je langzaam maar zeker in de ban van de Eeuwige Stad. Je wandelt door haar straten, je ruikt het verrukkelijke eten, je hoort het vrolijke gekwetter van de Romeinen, je voelt de zon op je huid… Dankzij de verteller, de stad Rome zelf, kom je bovendien van alles te weten over de buurten, de monumenten en de gebouwen die de verschillende personages tijdens hun wandelingen door de stad op hun pad vinden.

Een liefde in Rome, Mark Lamprell. Uitgegeven bij A.W. Bruna, Amsterdam 2016

ISBN 978 94 005 0761 6 – 262 pagina’s

 

Reacties

Geef een reactie