Geen Italiaans carnaval zonder chiacchiere

27/02/2019 Reageer
chiacchiere carnaval

Carnaval vieren zonder je tanden te zetten in chiacchiere is voor Italianen ronduit ondenkbaar. Deze typische zoete carnavalskoekjes, die al in het oude Rome bekend waren, worden over heel Italië bereid en krijgen afhankelijk van de streek van herkomst diverse namen: chiacchiere en lattughe in Lombardije, cenci en donzelle in Toscane, frappe e sfrappole in Emilia, crostoli in Trentino, galani en gale in de Veneto, bugie in Piemonte, rosoni, lasagne, pampuglie enz.

Er bestaan ontelbaar vele varianten van deze koekjes. Zo kan de grappa in het recept vervangen worden door een andere likeur naar keuze, zoals sambuca, of door marsala of witte wijn. Ook de vormen kunnen nogal verschillen: rechthoekig, ruitvormig, vierkant, geknoopt… Eens de koekjes gefrituurd zijn, worden ze met suiker bestrooid. Tegenwoordig vind je ze ook bedekt met een laagje chocolade…

Chiacchiere, Italiaans voor ‘kletspraatjes’, ‘babbeltjes’, zijn ideaal gezelschap bij een gezellig onderonsje met vrienden. Van zodra deze zoete lekkernij op tafel verschijnt, weet je dat carnaval in aantocht is! Blijdschap verzekerd!
Ziehier het recept van onze Italiaanse vriendin Mariella uit Toscane!

Ingrediënten

  • 500 g bloem (00)
  • een koffielepel bakpoeder (ca.7 g)
  • 100 g suiker
  • 5 g zout
  • 2 eieren (L-XL)
  • 50 g boter
  • 50 ml melk
  • geraspte schil van een biocitroen
  • sap van een (halve) citroen (of een smaak naar keuze: grappa, sambuca, witte wijn…)

Bereiding

  • Zeef de bloem
  • Warm de boter en de melk samen op in de microgolfoven (ca.3 min. op 150 W)
  • Meng in een keukenrobot alle ingrediënten
  • Kneed het deeg daarna op een bebloemd werkblad nog een tiental minuten goed door met de handen, wikkel de platte bol in plasticfolie en laat het gedurende een half uur rusten
  • Neem 1/4 van het deeg en het rol het met een deegrol zo dun mogelijk uit op een bebloemd werkblad
  • Snij het deeg met een gekarteld rolmesje in rechthoeken van ca.5 op10 cm, waarin je met het rolmesje twee parallelle inkervingen maakt  (of in rechthoekige stroken van ca.3 op 10 cm.)
  • Frituur ze (een vijftal stuks tegelijk) op ca.170-180°; keer ze tussentijds om met een vork, zodat beide kanten goudgeel zijn
  • Leg ze op een met keukenpapier belegde bakplaat en bestrooi ze met wat kristalsuiker
  • Laat ze afkoelen
  • Herhaal deze handelingen met de rest van het deeg
  • Dien ze op, met wat extra kristalsuiker bestrooid

chiacchiere

chiacchiere

chiacchiere

***

Team cosiddetto

 

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets en Stephanie Clara Lesaffer delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft.

Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties