Leuke en lekkere eetadresjes in Rome. Onze selectie

Eén van de vragen die we vaak krijgen van mensen die Rome bezoeken, is: ‘Kan je ons een goed restaurantje aanbevelen, waar we lekker kunnen eten?’ Een begrijpelijke vraag, want het aanbod aan eetgelegenheden is overweldigend en het is niet altijd makkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Geen eenvoudige vraag ook, want veel hangt uiteraard af van persoonlijke smaken en voorkeuren.

Toch durven we het aan hier een selectie voor te stellen van verschillende adresjes die wij de voorbije jaren zelf hebben bezocht (vaak zelfs meerdere keren) en die ons alvast zeer zijn bevallen. De rode draad doorheen de lijst is dat het allemaal plaatsen zijn die ons ook door locals zelf werden aangeraden. Onze stelregel is: als er aan de tafeltjes rondom ons ook Italiaans wordt gepraat, dan zit je goed. Om zeker te zijn van een tafeltje, doe je er wel goed aan vooraf te reserveren.

We hebben onze favoriete eetadresjes in Rome voor het gemak gegroepeerd per wijk. We vullen deze lijst geregeld aan met nieuwe ontdekkingen. Laat ons bij gelegenheid maar weten wat jullie er zelf van gevonden hebben door te reageren onderaan dit artikel. Buon appetito!

Monti

Ai tre scalini

Ai tre scalini

Er heerst altijd een gezellige drukte in deze kleine wijnbar waar je ook terecht kan voor een (eerder) kleine maar voortreffelijke hap. Ideaal voor een lichte lunch. ’s Avonds kan het er heel druk zijn en moet je wachten tot er een tafeltje vrij komt. Info: Ai tre scalini, Via Panisperna, 251.

Urbana 47

Trendy restaurant in een origineel, vintage kader. Je ziet de koks aan het werk in de verschillende keukens. Het restaurant bestaat uit meerdere, gezellig ingerichte ruimtes. Er is duidelijk nagedacht over het concept, zowel van de inrichting als van de gerechten. De menukaart is origineel en consequent gebaseerd op seizoensgebonden streekproducten. Info: Urbana 47, Via Urbana, 47.

Broccoletti

Met de klassieke ingrediënten van de Italiaanse keuken worden hier originele, smaakvolle gerechten bereid. De menukaart – een bord waarop in krijt het aanbod van de dag staat geschreven – verandert voortdurend. ‘s Avonds is er een ander menu dan ’s middags. Je betaalt hier misschien net iets meer, maar de kwaliteit rechtvaardigt absoluut de prijs! Alleen al voor het mandje met diverse soorten zelfgebakken brood dat je bij de maaltijd krijgt, zou je hier eens moeten lunchen of dineren. Info: Broccoletti, Via Urbana, 104.

Zia Rosetta

Hier serveren ze originele, typisch Romeinse broodjes, rosette genaamd omdat ze eruitzien als roosjes. De broodjes worden gevuld met allerlei lekkers, zowel hartig als zoet. Er is een ruime keuze. De broodjes krijgen ook originele namen mee. Wat dacht je van een Peggy Rockefeller of een Souvenir di Madame Lavinia …? Ideaal voor een lichte snack op elk moment van de dag. Info: Zia Rosetta, Via Urbana, 54.

Antica Pizzeria Ricci. Est! Est!! Est!!!

Antica pizzeria Ricci

Door de Romeinen al decennialang geprezen als één van de beste pizzeria’s van de stad. In dit historische restaurant dat zijn deuren opende in 1888 wordt zowel ’s middags als ’s avonds pizza geserveerd. Opgelet, het gaat om ‘Romeinse’ pizza’s. Deze zijn kleiner dan de Napolitaanse pizza’s en het deeg is ook dikker. Wie niet van pizza houdt, vindt gegarandeerd zijn gading in de ruime menukaart waar ook heerlijke pasta’s en andere klassiekers uit de Italiaanse keuken terug te vinden zijn. De prijzen zijn zeer democratisch. De sfeer is ongedwongen. Info Antica Pizzeria Ricci, Via Genova 32. 

Ghetto

Sora Margherita

Achter een gordijn in een muur gaat één van de meest typische en authentieke Romeinse trattoria’s schuil. Het lijkt wel alsof je iemands huiskamer binnenstapt. In dit kleine lokaal zonder vensters kan je aan houten tafeltjes genieten van de grote klassiekers van de Romeinse keuken. Authentieker dan dit is moeilijk te vinden. De goede reputatie van Sora Margherita zorgde de voorbije jaren wel voor een toevloed aan klanten. Reserveren is dus aangeraden. Om één en ander in goede banen te leiden, zijn er ’s avonds twee ‘beurten’ (turni) ingesteld. Je moet dus kiezen of je om 20u of om 21.30 gaat eten. Info: Sora Margherita, Piazza delle Cinque Scole, 30.

Beppe e i suoi formaggi

Eén van de weinige kaasrestaurants in Rome en dus een interessant alternatief voor wie eens geen zin heeft in pizza of pasta. Je kan kiezen uit een ruim assortiment kazen (Italiaanse én andere) en een onuitputtelijke voorraad wijnen. Je kan overigens zelf de fles van jouw voorkeur nemen uit de wijnrekken die de wand sieren. Info: Beppe e i suoi formaggi, Via Santa Maria del Pianto, 9A.

Nonna Betta

Nonna Betta

In het Romeinse Ghetto moet je zeker eens de carciofi alla giudia geproefd hebben. Nonna Betta is één van de vele restaurants in de levendige Via del Portico d’Ottavia waar deze gefrituurde artisjokken op het menu staan. Het restaurant heeft een lange traditie en positioneert zich als het enige echte Hebreeuws-Romeinse restaurant. Of dat waar is, weten we niet, maar wat we wel weten is dat je er heel lekker kan eten. Info: Nonna Betta, Via del Portico d’Ottavia, 16. Vergelijkbare restaurants in de buurt zijn Ba’GhettoDa Giggetto en Il Portico.

Trastevere

Tonnarello

Tonarello

Vrienden uit Rome wilden ons absoluut eens meenemen naar Tonnarello waar ze, naar hun zeggen, de beste polpette (gehaktballetjes) van de stad serveren. Wel, ze hadden gelijk. De lange rij wachtenden voor de deur maakte duidelijk dat deze trattoria geliefd is bij de locals. Onze lievelingen: een cestello di calamari fritti (gefrituurde inktvis) als antipasto en de Tonnarello alle Polpette, pasta met gehaktballetjes. De pasta wordt in steelpannetjes opgediend. Info: Tonnarello, Via della Paglia, 1.

Da Enzo

Da Enzo

Authentieke, no-nonsense trattoria waar ze de klassieke gerechten uit de Romeinse keuken klaarmaken. Probeer zeker één van de vier primi tradizionali : all’amatriciana/cacio e pepe/alla gricia/alla carbonara. Het is er vaak druk en je doet er dus goed aan tijdig te reserveren. Info: Da Enzo, Via dei Vascelari, 29.

Le mani in pasta

oma_Le Mani in pasta_IMG_1251

Van zodra je de deur van Le mani in pasta binnenstapt, word je meegezogen in de gezellige chaos van een typische Romeinse trattoria. Obers laveren zich behendig tussen de dicht opeengepakte tafeltjes en schotelen de gasten de lekkerste gerechten voor. Het zijn vooral de typisch Romeinse pastaschotels (gricia, cacio e pepe, carbonara en amatriciana) die hier de grote publiekstrekkers zijn, maar ook de schotels met verse vis worden er zeer gesmaakt. Om de maaltijd goed in te zetten raden we je aan om zeker te beginnen met één van de rijkelijke antipasti. De tagliere met bresaola, pompelo e mozzarella di bufala is ronduit hemels. Info: Le mani in pasta, Via dei Genovesi, 37

Ai marmi

Ai Marmi

Deze pizzeria zal wellicht nooit een prijs winnen voor sfeer en gezelligheid maar de lekkere pizza’s maken veel goed en zijn dan ook zeer geliefd bij de Romeinen die er vaak staan aan te schuiven. Je eet er aan koele, witmarmeren tafels, vandaar de naam ‘ai marmi’. Bij de lokale bevolking staat de pizzeria ook bekend als ‘il cimitero’… het kerkhof. Laat deze bijnaam je echter niet afschrikken, want de pizza’s zijn er kraakvers en overheerlijk. Info: Ai Marmi, Viale Trastevere, 53.

Campo de’ Fiori

La Fiaschetta

Deze kleine, gezellige trattoria is een oase van rust in de drukte op en rond de nabijgelegen Campo de’ Fiori. Een gezellig kader, vriendelijke bediening, een uitgebreide wijnkaart en lekkere pasta-, vlees- en visgerechten maken dit tot een ideaal eetadresje om even rustig te genieten na een drukke dag. Info: La Fiaschetta, Via dei Cappellari, 64.

Da Pancrazio

Da Pancrazio

Klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken in een even klassiek decor: donkerhouten meubels, wit met rode tafellakens en obers in een zwart pak met wit hemd en een strikje. Reeds sinds 1922 een geliefde trefplaats voor Romeinen die houden van lekker eten in een vertrouwde, huiselijke sfeer. Als je hier komt eten, vraag dan een tafeltje in de kelderverdieping. Je eet er in de overwelfde gangen van wat ooit het Theater van Pompeius was, het eerste stenen theater (1ste E. v. Chr.) door de Romeinen gebouwd. Een unieke setting! Info: Da Pancrazio, Piazza del Biscione, 92.  

Emma. Pizzeria con cucina

Emma

Stijlvolle en aangename pizzeria met ook een ruime selectie aan antipasti, zowel vers als gefrituurd. Naast de klassieke pizza’s vind je er ook heel wat pizza’s met een meer eigentijdse toets. Er wordt consequent gekozen voor biologische ingrediënten en seizoensgebonden producten. Info: Emma Pizzeria, Via Monte della Farina 28/29.

Renato e Luisa

Renato e Luisa

Al jaren een ‘huis van vertrouwen’ waar de Romeinse locals graag in familieverband iets komen vieren of van een laat diner genieten na een voorstelling in het vlakbij gelegen Teatro Argentina. De menukaart bevat vooral eigentijdse variaties op de Romeinse klassiekers. De klemtoon ligt op dagverse ingrediënten van topkwaliteit. Kraakvers huisgemaakt brood en grissini zetten meteen de toon. Uitgebreide wijnkaart, gaande van zeer toegankelijke en betaalbare wijnen tot exclusieve topwijnen. Vooraf reserveren verdient aanbeveling.  Info: Renato e Luisa,  Via dei Barbieri, 25.

Piazza Navona

Bar / Ristorante del Fico

Bar del Fico

Ristorante del Fico eet je in een gezellige, overdekte binnentuin. Het restaurant is sfeervol ingericht met vintage tafels en stoelen. Het is vooral populair bij een hip en trendy publiek dat hier ’s avonds komt dineren met vrienden. Er is een uitgebreide menukaart. Het restaurant is enkel ’s avonds geopend, maar ’s middags kan je voor een lichte lunch terecht in Bar del Fico. Daar vind je een beperkte kaart met regelmatig wisselende gerechten. Prima kwaliteit aan een democratische prijs. Info: Ristorante del Fico,  Via della Pace, 34.

Prati

La Dispensa dei Mellini

Dispensa dei Mellini

Dit is onze absolute favoriet in Rome. Het kleine en gezellige restaurant bevindt zich een beetje buiten de klassieke wandelroutes. ’s Avonds zorgen de gedimde lampen voor een intieme, familiale sfeer. De culinaire inspiratie wordt gezocht in de regionale traditie, maar de jonge, vrouwelijke chef geeft de gerechten een eigentijdse, creatieve toets. Eén maal per week dient de chef zelf de gerechten op en laat ze de keuken in de handen van haar jonge team. Op die manier houdt ze voeling met de klanten. De keuken werkt resoluut met seizoensproducten en de menukaart verandert regelmatig. De tiramisù achteraf is een aanrader! Een groot krijtbord vermeldt de suggesties van de dag. Goede wijnkaart ook. Info: La Dispensa Dei Mellini, Lungotevere Dei Mellini, 31-32  

Testaccio

Flavio al Velavevodetto

Flavio al Velavevodetto

Dit bijzondere restaurant is deels uitgegraven in de befaamde ‘schervenheuvel’ van de wijk Testaccio. Die heuvel is een metershoge voormalige stortplaats van antieke Romeinse amforen. In het restaurant kan je op sommige plaatsen de scherven van de gebroken amforen achter grote glazen ramen bewonderen. De eigenzinnige chef Flavio De Maio (bijgenaamd ‘Velavevodetto’ …’ik had het jullie toch gezegd’), een voormalig informaticus, serveert er al sinds 2009 de onovertroffen klassiekers uit de Romeinse keuken. Zijn handelsmerk is de pasta alla carbonara. Flavio staat dan ook bekend als ‘de koning van de carbonara’. Info: Flavio al Velavevodetto, Via di Monte Testaccio, 97.

Stazione Termini

Mercato Centrale

Voor de meeste toeristen is Stazione Termini een plaats waar ze zo snel mogelijk wegwillen, hetzij om meteen de stad te gaan verkennen of om tijdig de trein te halen die hen naar een volgende bestemming moet brengen. Sinds de komst van de Mercato Centrale heb je echter een prima reden om hier wat langer te blijven hangen: in deze ruime foodhall bevinden zich diverse kraampjes waar je de heerlijkste specialiteiten van de Italiaanse keuken vindt. Het aanbod varieert van typisch streetfood, zoals supplì (gefrituurde gevulde rijstballetjes) of trapizzini (driehoekige gevulde pizza), over verse pasta en krokante pizza, tot vegetarische gerechten of een malse chianinabiefstuk met gebakken aardappeltjes. Het principe is eenvoudig: je maakt je keuze aan de verschillende kraampjes, je zoekt een tafel waar je kan gaan zitten en je bestelt iets te drinken bij een van de obers die er rondlopen. Voor wie iets rustiger wil eten is er op de eerste verdieping het kwaliteitsrestaurant Scabeat gerund door chef Davide Scabin. Info: Mercato Centrale, Via Giolitti, 36.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie