Verrassende vegetarische lasagne met paksoi of warmoes

06/05/2020 Reageer
lasagne paksoi warmoes

Paksoi, warmoes… Bij het horen van deze groentenamen gaat er bij heel wat mensen niet direct een belletje rinkelen. Tijd dus om ze even in de kijker te zetten. Paksoi, het Aziatisch broertje van de grote koolfamilie, en warmoes, ook wel snijbiet genaamd, hebben veel gemeen met elkaar. Hun knapperige witte stengels en hun mals bladgroen kunnen ingezet worden in tal van smaakvolle gerechten. En daar hoort zeker deze waanzinnig lekkere lasagne bij. Al wie de lasagne bij ons al geproefd heeft, is het er roerend over eens: deze ovenschotel verdient terecht applaus.

Recept voor een grote lasagneschotel

Ingrediënten  

  • (verse) lasagnevellen voor 3 lagen (ca. 18 kleine of 9 grote)
  • ca. 750 g (= een 10-tal stengels) paksoi of warmoes
  • 800 g gepelde tomaten (in blik)
  • 2 à 3 groene paprika’s
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el gehakte peterselie
  • 10 blaadjes verse salie
  • 4 takjes tijm
  • 250 g mascarpone 
  • 100 g geraspte pecorino
  • extra vergine olijfolie
  • 1,5 dl water
  • zwarte peper en zeezout

Bereiding        

  • Spoel de groentestengels grondig. Snij de ribben in stukjes en hak de bladeren grof. Hou rib- en bladstukjes apart.        
  • Snij de paprika’s in reepjes.
  • Snipper de ajuinen en de teentjes knoflook. 
  • Hak de salie fijn.  
  • Giet een goeie geut olijfolie in een grote kookpot en fruit er de ajuinsnippers in.
  • Voeg de ribstukjes van de groente, de reepjes paprika en het water toe. Laat op een zacht vuur 10 min afgedekt  stoven.
  • Doe er nu de bladstukjes van de groente  bij en laat nog 8 min verder stoven op een zacht vuur.
  • Snij de gepelde tomaten in stukjes en doe ze met het sap bij de bereiding. Laat nog 5 min stoven.
  • Roer de salie, de peterselie, de tijmblaadjes, de looksnippers, de mascarpone en de helft van de pecorino onder de groentemengeling en laat nog heel even stoven. Kruid eventueel bij met wat zwarte peper en zeezout.
  • Vet een lasagneschotel in met olijfolie en schep er een beetje groentenat in. Bedek met een laag lasagnevellen. Schep er een derde van de groenten op en beleg weer met lasagnevellen; herhaal dit nog een keer. 
  • Besprenkel de bovenste laag lasagnevellen met de rest van de saus en strooi er de rest van de pecorino over.
  • Bak ca 30 min. in een voorverwarmde oven op 190°.

Tip

Geen paksoi of warmoes te vinden? Geen nood: gebruik dan groene selder. Eveneens heerlijk!

lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes
lasagne paksoi warmoes

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties