Voor de durvers: zuiderse pizza met vijg

05/08/2014 Reageer

Al ooit pizza met vijg geproefd? Wij kregen deze heerlijke, zomerse pizza voor de eerste keer voorgeschoteld in ‘Ristorante del Fico’, in hartje Rome. Thuisgekomen maakten wij er deze variant van. Een zalige combinatie van zoet en hartig!

Benodigdheden (voor 1 ovenbakplaat)

pizza

• 275 g bloem (00)
• een half blokje verse gist (ca 20 g)
• 3 g suiker
• 5 g zout
• 1 el olijfolie
• 1,5 dl water
• evt. wat gedroogde oregano

beleg 

• 0,25 l tomatenpassata
• 150 g parmaham
• 4 à 5 verse vijgen
• 150 g verse geitenkaas of feta
• enkele takjes tijm
• extra vergine olijfolie
• rucola (= notensla)

Bereiding

• Doe bloem, gist, suiker, zout, water en olijfolie in de keukenrobot. Meng goed tot een homogeen deeg.
• Neem het deeg uit de robot, kneed nog even met de handen goed door op een met bloem bestrooid werkvlak. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe zodat je een mooie bol krijgt. 
• Leg de deegbol in een kom en dek af met een keukenhanddoek.
• Laat het deeg 1 uur rijzen.
• Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak tot de grootte van de bakplaat.
• Leg bakpapier op de bakplaat (of vet die lichtjes in met wat olijfolie) en leg er het pizzadeeg op.
• Wrijf de tomatenpassata open over de totale oppervlakte.
• Beleg met reepjes parmaham, schijfjes vijg en geitenkaas.
• Bestrooi met verse tijmblaadjes.
• Besprenkel alles met olijfolie.
• Bak de pizza gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven (190°).
• Leg op elk bord een stuk pizza en beleg met verse rucola. Giet er nog een scheutje olijfolie over.

Tip

• Je kan voor dit gerecht uiteraard ook kant en klaar pizzadeeg gebruiken.

Reacties