Voor de durvers: zuiderse pizza met vijg

05/08/2014 Reageer
vijgenpizza

Al ooit pizza met vijg geproefd? Wij kregen deze heerlijke, zomerse pizza voor de eerste keer voorgeschoteld in ‘Ristorante del Fico’, in hartje Rome. Thuisgekomen maakten wij er deze variant van. Een zalige combinatie van zoet en hartig!

vijgenpizza

Benodigdheden (voor 1 ovenbakplaat)

pizzabodem (zie tip)

  • 275 g bloem (00)
  • een half blokje verse gist (ca 20 g)
  • 3 g suiker
  • 5 g zout
  • 1 el olijfolie
  • 1,5 dl water
  • evt. wat gedroogde oregano

beleg 

  • 0,25 l tomatenpassata (zie tip)
  • 150 g parmaham
  • 5 à 6 verse vijgen
  • 150 g verse geitenkaas (type chavroux)
  • enkele takjes tijm
  • een handvol pijnboompitjes
  • extra vergine olijfolie
  • rucola (= notensla)

Bereiding

  • Doe bloem, gist, suiker, zout, water, olijfolie en oregano in de keukenrobot. Meng goed tot een homogeen deeg.
  • Neem het deeg uit de robot, kneed nog even met de handen goed door op een met bloem bestrooid werkvlak. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe zodat je een mooie bol krijgt. 
  • Leg de deegbol in een kom en dek de kom af met plasticfolie of een keukenhanddoek.
  • Laat het deeg minstens 1 uur rijzen.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak tot de grootte van de bakplaat.
  • Leg bakpapier op de bakplaat (of vet die lichtjes in met wat olijfolie) en leg er het pizzadeeg op.
  • Wrijf de tomatenpassata open over de totale oppervlakte.
  • Beleg met reepjes parmaham, schijfjes vijg en toefjes geitenkaas.
  • Bestrooi met verse tijmblaadjes en pijnboompitjes.
  • Besprenkel alles met olijfolie.
  • Bak de pizza ongeveer 30 min. in een voorverwarmde oven (190°).
  • Leg op elk bord een stuk pizza en beleg met verse rucola. Giet er nog een scheutje olijfolie over.

Tips

  • Je kan voor dit gerecht uiteraard ook kant en klaar pizzadeeg gebruiken.
  • Voor een goede passata kan je ook een blik hele, gepelde tomaten nemen en die tomaten mixen.
vijgenpizza
vijgenpizza
vijgenpizza
vijgenpizza

Ben je fan van vijgen? Probeer dan zeker ook eens deze succesrecepten uit:

  • vijgenhapje met ham en geitenkaas
  • vijgenconfituur
  • vijgenijs

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties