Warm aanbevolen: vijgenhapje

03/09/2019 Reageer
vijg

Het leukste hoekje in onze tuin is daar waar de vijgenboom staat. Het is voor ons dé plek om gezellig te ontbijten, rustig wat te lezen, een glaasje wijn te drinken… Daar zitten betekent voor ons pure gezelligheid. En zeker nu de boom volop vruchten draagt, kunnen we ook genieten van heerlijke gerechtjes met verse vijgen. Ziehier al een zomers, warm vijgenhapje…

Benodigdheden  (voor 4 personen)

• 4 bolle, rijpe vijgen
• 4 el verse geitenkaas, type Chavroux  (evt. ricotta)
• 4 niet al te brede plakken rauwe ham (bv. Parmaham)
• extra vergine olijfolie
• zwarte peper
• evt. pijnboompitten

Bereiding

• Snij de vijgen bovenaan kruiselings in, maar niet tot op de bodem.
• Vouw ze een beetje open en vul ze met geitenkaas.
• Wikkel een plak rauwe ham horizontaal rond elke vijg; vouw de onderkant wat naar binnen.
• Schik de vijgen in een met olijfolie ingevette ovenschaal.
• Bestrooi met zwarte peper (en evt. pijnboompitten) en besprenkel met olijfolie.
• Zet de vijgen een 10-tal minuutjes in de oven op 190°, totdat de ham wat krokant is en de geitenkaas wat smelt.
• Zet elke vijg in het midden van een aperitiefbordje en druppel er wat warme olijfolie uit de ovenschaal over.

Tip

• Dit gerechtje kan ook perfect als hoofdmaaltijd dienen. Neem dan per persoon een drietal vijgen. Voorzie hierbij sneetjes meergranenbrood die je, besprenkeld met olijfolie, in de oven laat roosteren; strooi er achteraf een beetje zeezout op. Hierbij kan ook rucola geserveerd worden. Drink hierbij een glaasje goed gekoelde witte wijn.


Colofon Cosiddetto 2

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties