Zomerse vijgenconfituur

vijgenconfituur

Als rijpe vijgen rijkelijk hangen te bengelen aan de boom, dan moet je creatief zijn. Het zou echt zonde zijn om deze gezonde zomerse vruchten zomaar te laten verloren gaan. Wij eten ze graag uit het vuistje, combineren ze in hun pure vorm met kaas en charcuterie, maken er verfrissend ijs van, gebruiken ze als beleg van een verrassende pizza, combineren ze in een ovenschotel met ham en geitenkaas… Er zijn duizend-en-één manieren om vijgen culinair in te zetten.

Maar… als je maandenlang wil genieten van deze verrukkelijke vruchten, waarom er dan geen confituur van maken? Wij gingen aan de slag en delen graag ons favoriet recept met jullie. Omdat vijgen van nature bijzonder zoet zijn, voegen we voor een frisse toets citroenrasp- en sap toe. We verrijken de vruchtensmaak verder met steranijs, laurier, kruidnagel en vanille. Resultaat: een confituur om duimen en vingers bij af te likken, ideaal als broodbeleg of bij een kaasschotel. Laat het jullie smaken!

Ingrediënten  (voor ca. 8 bokaaltjes van 200ml)

  • 1,5 kg verse, rijpe vijgen (= ca. 30 stuks)
  • 500 g geleisuiker 3:1 (Tiense Suiker Maxi Fruit)
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • rasp en sap van 1,5 biocitroen
  • 4 sterren steranijs (ook wel ‘badiaan’ genoemd)
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels

Bereiding

  • Spoel de vijgen en snij ze in kwarten.
  • Doe ze in een grote kookpot. Zorg ervoor dat de kookpot niet boven de helft is gevuld.
  • Voeg alle andere ingrediënten toe en roer alles goed om met een houten lepel.
  • Laat het geheel een drietal uur (in de ijskast) rusten.
  • Zet de pot op het vuur en breng het fruitmengsel al roerend tot het kookpunt.
  • Laat vanaf dat moment het geheel nog 4 minuten goed doorkoken. Blijf intussen roeren. Haal de pot van het vuur.
  • Doe de hete confituur – met een kleine pollepel of trechter – in propere bokaaltjes (zie tip). Haal er intussen de laurierblaadjes en de steranijs en eventueel ook de kruidnagels uit. Vul de potjes tot aan de rand, schroef er onmiddellijk het deksel op en laat ze omgekeerd een kwartiertje afkoelen. Draai ze daarna weer om.

Tip

  • Wij koken de bokaaltjes (met de opening naar boven) 20 minuten af in heet water. Na tien minuten voegen we de deksels toe. We laten de potjes omgekeerd afkoelen op een propere keukenhanddoek. Door de potjes te steriliseren zal de confituur beter bewaren. 
  • Liefhebbers van kaneel kunnen een snuif hiervan aan de bereiding toevoegen.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie