De nieuwste trappist wordt gebrouwen in… Rome

Laudate Dominum! Prijs de Heer! Er is heuglijk nieuws voor bierliefhebbers. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) heeft immers zopas een nieuw bier toestemming gegeven om de prestigieuze naam ‘trappist’ te dragen. Verrassend: het bier wordt gebrouwen in … Rome! Meer bepaald in de abdij Tre Fontane gelegen in een groene long aan de rand van de stad, in de buurt van de basilica San Paolo fuori le Mura. De huidige abdij wordt sinds 1868 bewoond door de paters Trappisten, maar de oorsprong gaat terug tot de 7de eeuw na Christus. In deze abdij wordt voortaan de ‘Triple Tre Fontane’ gebrouwen, het eerste trappistenbier van Italiaanse makelij en het elfde bier ter wereld dat de naam trappist mag dragen.

Tot voor kort mochten slechts 10 bieren wereldwijd zichzelf ‘trappist’ noemen: zes in België (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren), twee in Nederland (La Trappe en Zundert), één in Oostenrijk (Engelszell) en één in de Verenigde Staten (Spencer). Daar komt nu dus één bier bij, de ‘Triple Tre Fontane’. Het is een helderblond bier van hoge gisting, met een alcoholgehalte van 8,5% en een lichte toets van eucalyptus.

De monniken van Tre Fontane waren al vele decennia in Rome en omstreken bekend als producenten van chocolade en van een eucalyptuslikeur die zeer gesmaakt wordt als digestief na een copieuze maaltijd. Het brouwen van bier is een recente activiteit. Ze is als het ware bij toeval begonnen. Vier jaar geleden werd in een oude kelder onder de abdij een recept teruggevonden van Franse monniken afkomstig van de abdij van La Trappe in Normandië. Die monniken waren naar Italië afgereisd om hun broeders te helpen met het droogleggen van moerassen om de malaria te bestrijden. Op de drooggelegde gronden werden na 1870 massaal eucalyptusbomen geplant. Vorig jaar gaf de abt zijn zegen aan de brouwerij die ondertussen binnen de abdijmuren was opgericht. Hij sprak de wens uit om een volwaardig trappistenbier te brouwen op basis van het in de kelder aangetroffen, oude recept. En zo geschiedde. Nauwelijks een jaar later heeft het bier, na uitgebreid te zijn geproefd en getest, de felbegeerde kwalificatie als trappistenbier op zak.

De opbrengst van het bier zal door de Romeinse monniken worden gebruikt voor het onderhoud van het monumentale abdijcomplex en voor goede doelen. Dat zijn nu eenmaal enkele van de strikte regels die worden opgelegd om als trappistenbier te kunnen erkend worden. Het bier zal je echter niet meteen in de supermarkt vinden. De productie wordt immers vrijwillig beperkt tot slechts 1000 hectoliter per jaar. Dat is slechts een fractie van bijvoorbeeld de 180.000 hectoliter die jaarlijks bij Chimay worden gebrouwen. Wie de Triple Tre Fontane eens wil proeven, zal zich naar de abdij zelf moeten begeven. Wellicht zal het ook op enkele plaatsen in de Romeinse binnenstad worden verkocht. Alla salute! Op uw gezondheid!

Reacties

1 thoughts on "De nieuwste trappist wordt gebrouwen in… Rome"

Geef een reactie