Italianen brouwen het beste bier ter wereld

Ocra bier

Dat de Italianen geduchte bierbrouwers zijn, wisten we al sinds ze in 2015 een eigen trappist lanceerden, Tre Fontane genaamd, naar de gelijknamige abdij in een groene buitenwijk van Rome waar dit heerlijke vocht gebrouwen wordt. Zopas boekten ze een nieuw succes dat de Italiaanse biercultuur definitief op de wereldkaart plaatst. Op de Brussels Beer Challenge, één van de meest prestigieuze competities voor bierbrouwers van over de hele wereld, sleepte de Italiaanse brouwerij Diciottozerouno de prijs voor het beste bier ter wereld 2018 in de wacht. De naam van het bekroonde bier is ‘Ocra’.

Toegegeven, de Italiaanse hobbybrouwers uit Piemonte, Marco Bonfa en Davide Sica, haalden de inspiratie voor hun bekroonde blonde bier in België, meer bepaald in Henegouwen. Daar ontstond twee eeuwen geleden bij boerenfamilies de traditie om in de rustige winterperiode bier te brouwen, de zogenaamde ‘Saison’, een licht en kruidig bier. Volgens de jury van de Brussels Beer Challenge zijn de Italianen erin geslaagd om dit typisch Belgische streekbier te perfectioneren tot een “lichtvoetig en speels bier, gebracht met charme en allure”. Belgische traditie, gecombineerd met Italiaanse flair dus: een recept voor succes.

De twee winnaars waren zelf compleet verrast met deze mooie bekroning. “Bier brouwen is voor ons een uit de hand gelopen hobby”, zegt Marco Bonfa, een gediplomeerd kinesist. “We beginnen pas met brouwen als onze normale dagtaak erop zit. Dat is om 18u01, eens we ons bij de prikklok hebben afgemeld”. En zo weten we meteen ook waar de vreemde naam van hun brouwerij vandaan komt. ‘Diciottozerouno’ is… 1801.

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie