Aroma. Een verslavend mooie roman met Venetië als decor

Waarschuwing!  Als je in ‘Aroma’ begint te lezen, zorg er dan voor dat je de komende 24 uur geen afspraken hebt, want, geloof ons, je zal het boek gegarandeerd in één adem willen uitlezen.  

‘Aroma’ is de ijzersterke debuutroman van Ann Galland, een Vlaamse onderneemster in wie al die jaren blijkbaar een begenadigd schrijfster sluimerde. Die schrijfster heeft zich nu ontpopt. En hoe!

Het verhaal begint in Venetië in het jaar 1978 en eindigt in Rome in het jaar 2025. Alba Amato is een jong weesmeisje dat werk vindt als serveerster bij Gli Scalini, een goed aangeschreven, authentieke koffiebar op de levendige Campo San Provolo in de Venetiaanse stadswijk Castello. Alba, die haar jeugd in het weeshuis heeft doorgebracht, geniet er van de vrijheid en beleeft er haar eerste liefde. Die relatie komt echter abrupt ten einde. Ondertussen ondergaat ze lijdzaam de dagelijkse vernederingen van haar dominante werkgever, Roberto Raffa, de eigenaar van de koffiebar. Zijn onverwachte dood betekent voor Alba een einde van twee jaar tirannie, maar ook een begin van een nieuw leven. Dat leven zal bepaald worden door de keuze die ze maakt wanneer ze geconfronteerd wordt met een onwaarschijnlijk dilemma: aanvaard ze de riante erfenis van de man die haar mishandelde? Of niet?

“Een tweetal weken van twijfel en ongeloof over de enorme erfenis van Roberto Raffa die haar nu zomaar in de schoot kon vallen, waren voorbijgegaan. Alba had alles op een rijtje gezet. Het ging over een gigantische som geld en een reeks waardevolle eigendommen. Hoe slecht de man ook was geweest, hij wou haar een fortuin nalaten. Dat was niet mis. Een zorgeloze toekomst en een rijkeluisbestaan, enkel overschaduwd door een gruwelijke leugen waar verder geen haan naar zou kraaien.”

Wat volgt is een heerlijk verhaal, bevolkt door boeiende, fijn uitgewerkte personages van wie de levensverhalen op een geraffineerde wijze met elkaar verbonden raken. Hoofdstuk na hoofdstuk schuiven de prachtige puzzelstukken van het meesterlijk uitgesponnen plot naadloos ineen om een halve eeuw na de start van het verhaal tot een onwaarschijnlijke ontknoping te komen.

“Professioneel had hij het gemaakt. Privé was hij eerder de man van ‘fare bella figura’. Om heel eerlijk te zijn, aan Alba had Giorgio in de verste verte niet meer gedacht. Het was tenslotte goed veertig jaar geleden dat hij haar had gezien, en in al die jaren had hij ontelbare andere vrouwen aan zijn belangrijke hoofd en in zijn drukke bed gehad. Al die vrouwen hadden er elk op hun manier voor gezorgd dat zijn eerste jeugdliefde niet was blijven nazinderen.”

Na het omslaan van de laatste pagina blijf je als lezer achter met de onvermijdelijke vraag: wat als Alba een andere keuze had gemaakt? Maar ook: wat als ikzelf in mijn leven andere keuzes had gemaakt?

Aroma is een roman die je 402 pagina’s lang meesleept en die daarna gegarandeerd nog lang blijft nazinderen…, net als het onweerstaanbare aroma van een kopje perfect gezette espresso.  

Aroma, Ann Galland. Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, 402 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties