‘De katholieke school’. Een magistrale roman van Edoardo Albinati

De katholieke school Edoardo Albinati

Eindelijk! Eindelijk is La scuola cattolica van de Italiaanse auteur Edoardo Albinati (°1956) ook in het Nederlands vertaald. Het boek werd in Italië in 2016 bekroond met de prestigieuze Premio Strega. Onder de titel ‘De katholieke school’ verscheen zopas ook de Nederlandse vertaling van de ruim 1300 pagina’s tellende Italiaanse bestseller.

Het verhaal van ‘De katholieke school’ is gebaseerd op gruwelijke, waargebeurde feiten die zich in het jaar 1975 afspeelden in in Circeo, een dorpje aan zee op zo’n honderd kilometer buiten Rome. Drie jongens uit welgestelde Romeinse families nodigen in een chique villa twee meisjes van eenvoudige komaf uit voor een feestje. Het blijkt een valstrik. De meisjes worden er 24 uur vastgehouden, verkracht en mishandeld. Eén meisje wordt vermoord, het andere meisje weet te overleven omdat ze zich voor dood hield. De zaak staat in Italië nog steeds bekend als ‘het bloedbad van Circeo’.

Auteur Edoardo Albinati kende de drie jongens en hun families. Hij liep destijds school met hen in de oerkatholieke privéschool San Leone Magno in Rome. Veertig jaar lang worstelde hij met de vraag hoe het zover is kunnen komen. Hoe zijn die jongens uit rijke families, leeftijdsgenoten met wie hij dezelfde klaslokalen, leraars en activiteiten deelde ooit kunnen uitgroeien tot zo’n verachtelijke wreedaards? Pas in 2005 vond hij de kracht om deze tragische episode uit zijn geschiedenis en die van zijn land te beschrijven. Toen één van de drie daders, Angelo Izzo, tijdens een penitentiair verlof opnieuw een moord pleegde, wist Albinati dat hij het verhaal moest vertellen. Hij heeft er uiteindelijk tien jaar over gedaan om het allemaal van zich af te schrijven.

De kracht van het boek is dat Albinati niet zozeer focust op de wrede feiten zelf. Hij analyseert veeleer het milieu waarin de daders, maar ook hijzelf, opgroeiden. Hij stelt vast dat er in het welstellende en katholieke Rome van de jaren ’70 opvallend veel agressie, haat en onverdraagzamheid leefde. Maar ook dat dit alles vaak werd toegedekt met de spreekwoordelijke mantel der liefde.

In zijn verbeten zoektocht naar de bron van al dat kwaad moet de auteur de spoken uit zijn verleden bezweren: zijn briljante, getroebleerde vriend Arbus en diens mooie zus Leda, de knappe, fanatiek linkse Stefano Jervi, het streng katholieke gezin Rummo, de neofascistische Max, en de favoriete leraar Cosmo met zijn wijze lessen. Wat wilden ze toen van het leven? Wat is er van hen geworden, veertig jaar later? En kan Albinati zichzelf zijn eigen jeugdzondes vergeven? Seks, religie, vriendschap, verloren onschuld en geweld: het komt allemaal aan bod in deze grote roman van de Italiaanse twintigste eeuw, een wervelende mengeling van autobiografie, essay, misdaadroman en coming of age.

De katholieke school, Edoardo Albinati. Vertaald door Manon Smits & Pieter van der Drift. Uitgeverij Atlas Contact. 1312 pagina’s  – ISBN 9789025449759


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie