‘De leeuwen van Sicilië’. De meeslepende geschiedenis van de familie Florio

Leeuwen van Sicilië

‘De leeuwen van Sicilië’ is een meeslepende roman over het wel en wee van de familie Florio die in de 19de eeuw vanuit de Siciliaanse hoofdstad Palermo een zakenimperium uitbouwde dat op zijn hoogtepunt tot in Amerika en Azië reikte.

Wie vandaag op Sicilië rondtrekt, zal onvermijdelijk geconfronteerd worden met de rijke erfenis van de Florio’s. De merknaam ‘Florio’ leeft immers nog verder in tal van producten zoals tonijn in blik en Marsala-wijn. Ook hotels, B&B’s en restaurants dragen de naam Florio. Zelfs de luchthaven van Trapani is genoemd naar een telg van de Florio dynastie, Vincenzo Florio. En de ‘Targa Florio’ ten slotte is de oudste, overigens nog steeds bestaande autorace van Italië.

Auteur Stefania Auci begint haar familiekroniek met de zware aardbeving die op het einde van de 18de eeuw Calabrië trof en die de broers Paolo en Ignazio Florio deed besluiten hun boerderij in het arme Calabrië te verlaten en naar Palermo te verhuizen. Het zal het begin zijn van een ongelooflijke sage waarin de leden van de familie Florio dankzij hun werkkracht en zakeninstinct uitgroeien tot de ongekroonde koningen van Palermo uitgroeien. Ze staan ook vandaag nog steeds bekend als ‘De leeuwen van Sicilië’.

Vanuit een kleine winkel in specerijen lukt het de broers en hun nakomelingen om gaandeweg hun activiteiten uit te breiden: ze storten zich op tonijnvangst, op wijnbouw, op metaalbewerking en scheepvaart. Als Paolo’s zoon Vincenzo Florio het geheim van de marsalawijn weet te ontsluiten, neemt hun rijkdom én hun macht een nog hogere vlucht. Maar de bloei van het zakenimperium van de Florio’s wekt ook afgunst. De oude Siciliaanse adellijke families zien gaandeweg hun macht en status verloren gaan en kijken vol haat en minachting neer op deze ‘nieuwe rijken’. Liefdesaffaires, verraad en eerwraak maken de ingrediënten voor een boeiende en begeesterende roman compleet.

Het verhaal van de Florio’s speelt zich af tegen de achtergrond van een tumultueuze periode in de Italiaanse geschiedenis: de strijd tussen Fransen en Britten om de heerschappij over de Middellandse Zee én de ontscheping van Garibaldi in Sicilië, de start van een lange militaire campagne die zou eindigen met de eenmaking van Italië in 1860.

Palermo was helaas onbetrouwbaar gebleken. De stad had hem veel gegeven, de stad had hem veel afgenomen. Met haar zou de rekening nooit kloppen.”

Stefania Auci weet met oog voor detail de rijke en kleurrijke geschiedenis van Sicilië en haar belangrijkste en beroemdste familie tot leven te brengen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ‘I Leoni di Sicilia’ in 2019 het best verkochte boek in Italië was. Er bestaan inmiddels ook plannen voor een verfilming van het boek.

De leeuwen van Sicilië, Stefania Auci. Uitgeverij Cargo, 445 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link te bestellen bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "‘De leeuwen van Sicilië’. De meeslepende geschiedenis van de familie Florio"

Geef een reactie