Een literaire reis door Italië in tien boeken

Femke

Kunnen we deze zomer naar Italië op vakantie of niet? Het coronavirus dat Europa en de rest van de wereld in zijn greep houdt, maakt het antwoord op deze vraag voorlopig nog onzeker. Maar wat we in elk geval wel kunnen, is in gedachten door Italië reizen aan de hand van boeken. Onze gastblogger Femke Demets selecteerde tien boeken die je, in het spoor van de personages, laten meereizen naar evenveel mooie plaatsen in il bel paese.

We trekken door de Laars van Noord naar Zuid…


1. De Italiaanse Alpen: De acht bergen – Paolo Cognetti 

Als iemand je kan overtuigen om de bergen in te trekken, is het Paolo Cognetti wel. De acht bergen vertelt het verhaal van Pietro, een kind van ouders die in de jaren zeventig het Italiaanse bergdorp waar ze opgroeiden, moeten verlaten om te gaan werken in Milaan. Enkel de zomermaanden kunnen ze nog doorbrengen in de Alpen van Valle d’Aosta. Pietro’s vader wandelt van bergtop naar bergtop en geeft zijn zoon op een eigenzinnige manier zijn liefde voor de bergen door. De elfjarige Pietro maakt tijdens een van de bergvakanties kennis met de veehoeder Bruno en tussen de twee ontstaat een onverwoestbare vriendschap. Deze roman is een ontroerende ode aan de vriendschap en aan de vaderzoon-relatie, met de onbuigzame Alpentoppen als decor.  Lees ook onze uitgebreide bespreking elders op deze blog.

De acht bergen, Paolo Cognetti, De Bezige Bij, ISBN 9789023466413


2. Venetië: Een schitterend gebrek – Arthur Japin 

Arthur Japin loodst je aan de zijde van Casanova door het bruisende en carnaveleske Venetië. Na een ontmoeting op een feest, worden Lucia en Casanova verliefd en zweren ze elkaar eeuwige trouw. In de memoires van ’s werelds beroemdste verleider staat echter dat Lucia één van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Arthur Japin baseerde zich op waargebeurde feiten om het verhaal van Lucia te vertellen. Haar verdwijning uit Casanova’s leven blijkt uiteindelijk geen verraad te zijn, maar een daad van pure liefde. Wat heb je meer nodig in een romantische stad als Venetië? 

Een schitterend gebrek, Arthur Japin, uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 9789029573641


3. Cinque Terre: Schitterende ruïnes -Jess Walter 

Een boot brengt de Amerikaanse Dee Morey naar Porto Vergogna, een fictief dorpje in de baai van de Cinque Terre. Haar pad kruist dat van Pasquale, die het dorpje terug op de kaart probeert te zetten door er een ‘luxe’-hotel te openen. Vijftig jaar later is hij zijn Amerikaanse actrice nog niet vergeten… De Amerikaanse auteur Jess Walter verbindt het romantische Cinque Terre met het voor sommigen genadeloze Hollywood-bestaan. Hij weet de verhalen van zijn personages logisch met elkaar te verbinden en werkt toe naar een verrassende plot. 

Schitterende ruïnes, Jess Walter, Uitgeverij Marmer, ISBN 9789460681585


4. Ferrara: De tuin van de Finzi Contini– Giorgio Bassani

Een ommuurde tuin aan de rand van Ferrara, een tennisplein en een hete zomer vormen het kader voor deze schitterende roman van Giorgio Bassani. Een Joodse student brengt zijn zomerdagen door in de magnifieke parktuin van de gegoede familie Finzi-Contini, die hun tennisbaan openstelt wanneer Joden door de rassenwetten geen lid meer mogen zijn van de gemeentelijke sportclubs. Ondanks het dramatische karakter van de roman, blijft in de tuin het leven stilstaan en blijven de personages ver weg van de onrust buiten de muren. De verteller raakt niet alleen in de ban van de weelderige, kleurrijke leefwereld van de familie Finzi-Contini, maar ook van de dochter, Micòl Finzi-Contini. 

De tuin van de familie Finzi- Contini, Giorgio Bassani, De Bezige Bij, ISBN 9789403108001


5. Firenze: Ginevra– Simone van der Vlugt 

In de historische liefdesroman Ginevra verhaalt Simone van der Vlugt de middeleeuwse legende van  ‘la morta viva’ (de levende dode) van Firenze tijdens de pest. De achttienjarige Ginevra wordt verliefd op de intelligente Antonio, maar haar vader keurt hun relatie niet goed. De geliefden zien maar één uitweg: er stiekem samen vandoor gaan. Hun plan mislukt en Ginevra wordt een gevangene in haar eigen huis. Wanneer de pest uitbreekt, is niemand nog zeker van zijn leven… Kan Ginevra alsnog herenigd worden met haar geliefde? 

Ginevra, een Italiaanse liefdesgeschiedenis, Simone van der Vlugt, Ambo/Anthos, ISBN 9789026344251


6. Siena: Julia – Anne Fortier 

Het verhaal van Romeo en Giulia is voor altijd verbonden met Verona. Na dit boek denk je daar compleet anders over, want Anne Fortier doet je wegdromen in dit romantische liefdesverhaal met Siena als decor. De Amerikaanse Julie Jacobs ontdekt dat haar overleden moeder een geheime bankkluis heeft in Siena. In de kluis vindt ze een eeuwenoud manuscript van de liefdesgeschiedenis tussen Giulietta Tolomei en Romeo Marescotti. Daarin wordt verteld over een vete tussen twee Toscaanse families: de Salimbeni en de Tolomei. Julie stuit vervolgens op een waarschuwing die aan haarzelf gericht is: ‘Er rust een vloek op je familie en daarmee ook op jou, want je echte naam is Giulietta Tolomei.’ Ze probeert haar familiegeschiedenis te ontrafelen, maar ontdekt dat niet iedereen haar aanwezigheid in Siena op prijs stelt. En wat heeft de Palio van Siena met dit alles te maken? 

Julia, Anne Fortier, Sijthoff, ISBN 9789021802664


7. De Tuinen van Bomarzo – Hella S. Haasse

Bij de Italiaanse stad Viterbo liggen de wonderbaarlijke tuinen van Bomarzo. In het uitgestrekte labyrintische park vind je fascinerende en soms angstaanjagende beelden van mythologische wezens en monsterachtige figuren, waarvan de steen is aangetast door de tijd. Deze raadselachtige plek is al eeuwenlang een inspiratiebron voor tal van kunstenaars, waaronder Salvador Dalì. In haar roman stelt Hella S. Haasse zich de vraag wie deze tuinen zo’n vijf eeuwen geleden heeft laten aanleggen. En wat willen de beelden ons precies zeggen? In haar zoektocht komt ze in de duistere wereld van de Borgia’s terecht. 

De tuinen van Bomarzo, Hella S. Haasse, uitgeverij Querido, ISBN 9789021467252


8. Napels: De Geniale vriendin – Elena Ferrante 

Wie nog niet verslaafd raakte aan het verhaal over de vriendschap tussen Elena Greco (Lenù) en Rafaella Cerrullo (Lila), kan deze zomer de vier boeken in één keer uitlezen. De levenslange vriendschap tussen deze twee vrouwen voert je mee van een volkswijk aan de rand van Napels in de jaren vijftig naar een schoenenwinkel in het centrum van de stad, naar het eiland Ischia in de baai van Napels en vervolgens ook naar Pisa en Milaan. Lenù en Lila balanceren tussen hechte vriendschap en een milde vorm van rivaliteit: de intelligente Lila moet van school gaan om te werken en probeert aan haar eenvoudige arbeidersmilieu te ontsnappen door jong te trouwen. Elena krijgt wel de kans om verder te studeren, maar beseft des te meer hoe veel succesvoller en mooier haar vriendin Lila is. Ferrante weet in de Napolitaanse romans niet enkel de ups en downs van de vriendschapsrelatie met erg veel inlevingsvermogen te beschrijven, maar schetst ook hoe het tijdskader een grotere invloed heeft op de levens van de personages dan ze zelf zouden willen. 

De Napolitaanse romans 1- De Geniale vriendin, Elena Ferrante, Wereldbibliotheek, ISBN 9789028425088


9. Puglia: De hemel verslinden – Paolo Giordano

In tegenstelling tot veel jongeren die wegtrekken uit Zuid-Italië, kiest het hoofdpersonage Teresa ervoor om het drukke Turijn in te ruilen voor het nietszeggende dorpje Speziale in Puglia. Voor Paolo Giordano werkten de omgeving Puglia, de geuren, de stilte en het licht van de zon bijzonder inspirerend tijdens het schrijfproces. Teresa probeert samen met haar jeugdliefde Bern een alternatieve leefgemeenschap uit te bouwen, maar hun verschillende verwachtingen voor de toekomst en een onvervulbare kinderwens drijven hen uiteindelijk uiteen. Het fragmentarisch onthullende verhaal zit vol diepgang en emoties. Net als Alice en Mattia uit De eenzaamheid van de Priemgetallen, laten Teresa en Bern je niet meer los. 

De hemel verslinden, Paolo Giordano, De Bezige Bij, ISBN 9789403132600


10. Palermo: De leeuwen van Sicilië – Stefania Auci 

De Leeuwen van Sicilië is een meeslepende familiekroniek over de vooraanstaande Palermitaanse familie Florio. Twee broers, Paolo en Ignazio, verlaten na een aardbeving het arme Calabrië om in Palermo een kleine winkel in specerijen te openen. Dankzij hun zakeninstinct en doorzettingsvermogen groeit hun imperium in de negentiende eeuw uit tot één van de grootste van Italië: de broers storten zich onder andere op de tonijnhandel, metaalverwerking en op de wijnbouw. Wanneer Vincenzo, de zoon van Paolo, zich verdiept in het geheim van de Marsalawijnen, groeit de rijkdom en macht van de Florio’s als nooit te voren. Het leven van de ongekroonde hoofden van Palermo balanceert tussen haat, liefdesaffaires, bedrog, eerwraak, egoïsme en onvermijdelijke hebzucht. Stefania Auci weet de gevoelens en gedachten van haar hoofdpersonages goed weer te geven en schetst de politieke situatie van het negentiende-eeuwse Sicilië op een aantrekkelijke manier.  Lees ook onze uitgebreide bespreking elders op deze blog.

De leeuwen van Sicilië, Stefania Auci, Cargo, ISBN 9789403146102


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie