‘De perfecties’. Een vlijmscherpe maar liefdevolle roman over een onbegrepen generatie

De perfecties

In ‘De perfecties’ (originele titel Le perfezioni) vertelt Vincenzo Latronico het verhaal van Anna en Tom, twee Italiaanse graphic designers die naar het hippe en bruisende Berlijn verhuisd zijn en er, gezeten achter het scherm van hun laptops, de kost verdienen. Ze leiden een ogenschijnlijk geslaagd leven: ze wonen in een fraai ingericht appartement, ze drinken koffie in hippe bars, eten vegetarisch, frequenteren trendy wijnbars, ze bezoeken kunstgalerijen, hebben een ruime vriendenkring en zetten zich in voor goede doelen.

Alles loopt schijnbaar perfect voor het jonge koppel. En die perfectie meten ze af aan het aantal likes en commentaren op de beelden van hun Instagram-proof bestaan. Het plaatje klopt, en dat is belangrijk voor Anna en Tom.

Maar gaandeweg komen er barsten in dat plaatje. Een goedbedoelde humanitaire actie voor asielzoekers mist compleet haar doel. Een veelbelovende opdracht in het buitenland wordt een teleurstelling. Een droomlocatie op Airbnb blijkt een desillusie. De werkelijkheid botst geregeld met het perfecte, maar illusoire plaatje waarmee Anna en Tom graag hadden uitgepakt bij hun vrienden in die virtuele wereld waarin ze zich wentelen als in een veilige cocon. De confrontatie met het ‘echte’ leven maakt pijnlijk duidelijk dat geluk en succes in de wereld daarbuiten niet worden afgemeten aan likes, maar aan andere maatstaven. 

“Op hun schermen – overal, op elk moment – lieten kennissen en vroegere klasgenoten en onbekenden van over de hele planeet zien wat er mooi was in hun leven. De beelden stroomden voorbij zonder enige samenhang behalve dan de pracht: vintage kleren en selfies met filter, besneeuwde bossen, kristalheldere baaitjes, ruime, gezellige appartementen, omslagen van boeken, gebakjes, bloemen, wilde dieren, sterrenstelsels, exposities van hedendaagse kunst, voeten. Anna en Tom waren er verrukt van. Zo waren ze waarschijnlijk aan hun passie voor platen gekomen – want tijdens hun studietijd kwamen die nog niet eens voor in hun mentale landschap – doordat ze herhaaldelijk zagen hoe prachtig die stonden op de foto’s van erkers, op multiplex planken, op visgraatvormig parket.”

Vincenzo Latronico houdt ons, de lezers, een spiegel voor. Hoeveel van Anna en Tom herkennen we in onszelf? Waaraan meten wij geluk en succes af? Hoe gaan wij om met sociale media? Hoe immuun zijn wij voor de verleiding om te hengelen naar likes op beelden en berichten over ons succesvolle en gelukkige leven? 

Het beeld dat we in die spiegel te zien krijgen is genadeloos scherp en bijwijlen beschamend. Toch velt de auteur geen oordeel. Hij beschrijft zakelijk, bijna klinisch, maar toch mild en liefdevol de (of beter, een) realiteit waarin Anna en Tom leven. Zij staan symbool voor een hele generatie van twintigers en dertigers die dromen van een gelukkig en authentiek leven maar zichzelf gaandeweg klem zetten tussen zoete droom en bittere werkelijkheid.  

Met zijn roman ‘De Perfecties’ was Vincenzo Latronico genomineerd voor de Premio Strega 2023, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs. Hij won de prijs uiteindelijk niet, maar bevestigde wel zijn faam als één van de meest talentvolle jonge Italiaanse auteurs van het moment.  

De perfecties, Vincenzo Latronico. Uitgeverij De Bezige Bij, 140 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties